рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Знаете ли, че панираният хек напоследък е силно заклеймен и отпадна от редица менюта на заведения, поне в София. Това е така, защото комбинацията от пържено + замразено преди това не се харесв ана мнозина. Принципно, ако има алтернатива и аз бих предпочела прясна риба пред замразена. Но… Всъщност хекът се лови на голяма дълбочина в Тихия океан около Канада, почиства се на риболовния кораб и се замразява веднага. На практика това си е дива риба, абсолютно натурална. Ако човек се замисли малко как в противен случай, ако рибата не е замразена може да е дива и да бъде транспортирана за ден-два от т другия край на света? Да, трудно! Особено като се има предвид, че при този вид риболов самият риболовен кораб е в открити води по няколко дни.

И затова, ако ви е е прияла бяла риба – защо не заложите на тази рецепта за паниран хек с горчица и зелена салата? Или разгледайте другите предложения за ястия с риба и моркси дарове, които имаме в merudia.bg.

Необходими продукти:

500 грама обезкостен хек

2 яйца

2 с.л. горчица

брашно за овалване

галета за овалване

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Хекът се подсушава с домакинска хартия и се намазва с горчица с помощта на четка.

След това се овалва последователно в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в сгорещено олио до златисто от двете страни.

След като рибата е изпържена я поставете на домакинска хартия да попие излишната мазнина.

През това време пригответе салатата към хека пане с горчица.

Необходими продукти за салатата:

6-7 листа бяла маруля

1-2 моркова

1 стрък целина

1 краставица

за дресинга – 3 с.л. олио от гроздови семена, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. горчица, 1/2 ч.л. червен пипер, няколко капки сос уорчестър, сол на вкус.

Нарежете зеленчуците и овкусете с дресинга, чиито съставки сте смесили предварително.

Поднесете с рибата! Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Много вероятно е да асоциирате свинските уши с приготвянето на пача. И сте много прави! Пачата има много разновидности и на Балканите се приготвя често. Традиционно се приготвя от свинска глава, крака, опашка, уши. Но можете да видите и пача само от крака и уши например. Някои народи приготвят пачата от агнешка глава и крака, а съм чувала, че в Кавказките републики правят подобна чорба, но от говеждо. Каквито и вариации да срещнете, едно е общото, което обединява категорично подобни чорби и това е чесънът.
Много хора биха си казали – какво е чорба без чесън? Честно да ви кажа, аз не признавам и шкембе без чесън.
От баба си знам, че навремето са съхранявали чорба от свински уши дълго време през зимата. Естественият желатин желира чорбата от свински уши и я съхранява. Все пак не трябва чорбата да има вътре оцет, както много хора я хапват.

И така, най-важното условие за добрата чорба от свински уши е да почистите добре ушите и да ги сварите добре. Всичко друго е детска играчка! Тъй като тази чорба от ушички я сервирам гореща, затова и я застройвам с кисело мляко и жълтъци.

Необходими продукти за чорба със свински уши:

4 броя свински уши

1 ч.ч. кисело мляко

3 жълтъка

сол на вкус

черен пипер на вкус

За овкусяването: 5-6 скилидки чесън и 5-6 с.л. оцет

Начин на приготвяне на чорба от свински уши:

Свинските уши се почистват добре и се варят до готовност в подсолена вода. След това се изваждат, ако има необходимост се допочистват и се нарязват на хапки.

След това водата, в която са се варили се прецежда и нарязаните свински уши се връщат обратно в бульона. При необходимост се добавя още сол.

Киселото мляко се разбива, заедно с жълтъците; даобавя се черния пипер и се застройва чорбата.

Малки хитринки

Изчакайте бульонът да не бъде много горещ, когато застройвате чорбата, за да не се пресече. Използвайте купа, в която да сложите киселото мляко и жълтъците и с помощта на черпак на тънка струйка наливайте по малко бульон при непрекъснато бъркане докато сместта се темперира. После вземете от сместа със застройката и по същия начин черпак по черпак връщайте сместта в тенджерата с чорбата със свинските уши.

Оставете на слаб котлон да се сготви жълтъкът за 2-3 минути.

Поднесете чорбата от свински уши гореща. Подправете по желание със счукан чесън с оцет и/или лют червен пипер.

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Мариновах свинската плешка от предната вечер. Така тя успя да поеме ароматите на подправките. Но ако нямате време за това и бързате да приготвите вечерята просто следвайте стъпките и ще имате прекрасно ястие. Използвах цяло парче свинска плешка, която мариновах и след изпичането нарязах. Но ако отидете например във Вашата месарница ще видите, че се предлага месо за готвене на изключително разумна цена. То представлява обезкостена свинска плешка, която е нарязана на парчета и е перфектна за мариноване и печене. И двата варианта са възможни – и с цяло парче свинска плешка, и с обезкостена плешка нарязана на парчета. Изборът е ваш!

Аз използвах цяло парче свинска плешка в тази рецепта. Преди вереме от свинска плешка приготвих изключително вкусно роле – заслужава си да му хвърлите едно око – роле от свинска плешка с подправки.

Необходими продукти:

около 1,2 кг свинска плешка

3 с.л. олио от гроздови семена (или обикновено олио)

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. обикновен черен пипер

1/2 ч.л. пипер меланж

1 ч.л. горчица

1/2 ч.л. сос уорчестър

по 2 щипки сух чесън, джинджифил, кимион, кориандър.

Олиото от гроздовяи семена се смесва със соса уорчестър, горчицата, червения пипер, пушения червен пипер, пипера меланж и останалите сухи подправки и се бърка интензивно до получаване на хомогенна смес.

С маринатата се намазва окрехкотеното парче свинска плешка и се оставя да престои в хладиник цяла нощ или поне 1 час.

Разбира се, ако бързате – просто изпечете маринованата свинска плешка веднага. Покрийте намаслената тавичка с плешка с фолио (можете да сложите няколко с.л. бира, вода или бульон) и печете около час и половина в предварително загряна фурна на 180 градуса или до готовоност (според дебелината на парчето). След като свинската плешка е готова, извадете я и оставете да си „почине“ преди да я нарежете на парчета.

Ако месото се нареже непосредствено след като се извади от фурната, ще изтекат всички вкусни сокове на месото и то няма да бъде толкова сочно. Докато изчаквате изпечената мариновата свинска плешка да си почине, може да приготвите гарнитурата към нея, а именно – есенна салата с карфион, моркови и краставица. Една истинска витаминозна бомба – необходима за преходния сезон!

За салатата:

300 грама карфиол

1 краставица

2 моркова

сол

олио

оцет

Суровите зеленчуци се измиват, краставицата и морковите се обелват и се нарязват на ситно. Овкусяват се със сол, олио и оцет.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Когато любимите ви обичат картофи и месо и се чудите какви комбинации отвъд свинско с месо, мусака и кюфтета с картофена салата да измислите… Ето една идея за картофи слънце –  картофи с карначета и бира на фурна. Всъщност едно от любимите ми популярни ястия от детството ми беше пиле с картофи и бира на фурна и от тази рецепта на майка ми съм взаимствала идеята за бирата при печенето на картофите.

По отношение на подправките – използвах пипер меланж, но спокойно можете да го замените с млян черен пипер. Сложих и дафинов лист и сол. Наредените карначета отгоре във формата на слънце доовкусяват допълнително наредените картофки. Карначетата купих от Вашата месарница – знам, че си ги приготвят те, винаги са пресни и много се харесват у дома.

И така – да се захващаме! Подготовката на картофи с карначета на фурна отнема буквално минути. След това наливате 200 мл бира, покривате с фолио и печете картофите с карначетата с бира на 200 градуса в предварително загряна фурна! Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Необходими продукти:
1200 гр картофи
800 грама карначета
3 с.л. олио
пипер меланж на скус (или черен пипер)
1 дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тавичката в която ще се пекат картофите с карначета и бира се намазнява с олио. Слагат се нарязаните картофи и се осоляват, прибавя се пиперът меланж и дафиновия лист.
Карначетета се нарязват на пръчици с дължина 7-8 см и се подреждат във формата на слънце върху картофите.
Полива се струйка олио и се добавя бирата на дъното на тавичката. Покрива се с фолио и се пече около 45 минути в предварително загряна фурна на 200 градуса. След това махнете фолиото и печете още няколко минути докато карначетата с картофи добият приятен загар!
Малки хитркинки
На пръв поглед може да ви изглежда, че карначетата са много нагъсто, близо едно до друго, когато ги нареждате във формата на слънце. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото при печенето те се свиват и формата на слънце ще се запази.

Дойде есента и реших да заложа на карфиола напоследък. В тази рецепта за ориз със свинско и зеленчуци на фурна използвах карфиол, червена, зелена чушка, лук, чесън и морков. Получи се богат зеленчуков микс, който даде свежест на така любимия у нас ориз със свинско.
За свинското с ориз и зеленчуци можете да използвате както свинска плешка, така и обезкостени свински ребра например. Аз заложих на обезкостена свинска плешка от вашата месарница, която ми я донесоха с безплатна доставка до вратата. Чудесни са! Обадете им се – 0894092669 и си поръчайте хубаво, свежо българско месо!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

panirani-ohljuvi

Преди да пристъпим към паниране на охлювите, първо трябва да направим това, което се прави за чорба от охлюви с черупки по рецепта от Шуменския край, а имено охлювите се оставят 2-3 дена, за да се изчистят сами, като това можете да напарвите в тенджери с тежки къпаци, за да не излязат или в надубчени бутилки от вода. Измийте охлювите обилно с вода и варете в подсолена вода охлювите в тенджера до готовност, като отпендвате. Това ще отнеме около 2 часа.

охлюви

След като се охладят с вилица внимателно се изважда месестата част заедно с червото от черупката. За да се почисти се премахва тъмната мека част и остава само месетата част, мускулът. Някои по-малки охлюви може да са излезли от черупката при варенето. Те също се почистват и се пристъпва към панирането. Как се панират охлюви?

Необходими продукти за панирани охлюви:

Охлюви – изчистени около една супена чиния

Брашно – 1 чаена чаша

Галета – 1 чаена чаша

Яйца – 2-3 броя

Олио – за пържене

Сол – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне на панираните охлюви – как се панират охлюви:

Охлювите се овалват последователно в брашно, разбитите с щипка сол яйца, галета и пак яйце. Пържат се в сгорещено олио до златисто. Може да поднесете с лимон или поръсени с магданоз или ситно нарязан пресен лук – по желание. Чудесно си партнират с добре охладена бира! Наздраве!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

pile-paprika

Тук дамите ще ме разберат – нали знаете как във фризьорските салони чувате какви ли не неподозирани истории, случки. Е, понякога обаче излизате и с уникална рецепта – такъв беше моят случай при последното ми посещение на любимата ми фризьорка. Пиле паприка – истинска фантастика в чиния!

Признавам си печенето и беленето на пипера беше наистина времеемко, но резултатът си заслужаваше. За да улесните нещата, можете да си купите и готов печен пипер (такъв беше съветът и на моята позната), но аз упорито си купих 1,5 килограма червен пипер, пекох и белих. За рецептата ви трябва и вкусно пилешко месо – аз използвах едно домашно пиле от Вашата месарница, нарязано на порции. Но вие можете да заложите и на пилешки бутчета – отново резултатът ще е страхотен!

Към рецептата силно препоръчвам и един голям селски горещ хляб, с който да си топкате из вкусното пиле паприка.

Необходими продукти за пиле паприка:

1 цяло домашно пиле или 5 пилешки бутчета

1,2 кг домати рома

1,5 кг червен пипер

2 с.л. олио

1/2 връзка маданоз

1 глава чесън

черен пипер на вкус

сол на вкус

Начин на приготвяне на пиле паприка:

Доматите рома се срязват на две и се пекат в тавичка на 180 градуса около 35 минути.

домати-рома

След това се вадят и се махат ципите. Останалата в тавичката вода се изхвърля, а самите домати се намачкват с вилица докато станат на гъста каша, в която все пак има малки парченца домат.

Пиперът се изпича, почиства се от семки, дръжки и се обелва. В хаванче се начуква да стане на малки парченца. Ако не разполагате с хаванче го минете много набързи в кухненски робот, но не трябва да става на каша, а да има парченца пипер. Аз изпекох пиперът във фурната на 200 градуса в тавичка, покрит с фолио, след което го обелик като изстина. Може да го изпечете както на ламарина, така и на чушкопек. Пиперът се изсипва в тавичката с намачканите домати.

домати-печени-чушки

Парчетата пиле се пекат в намаслена с олио тавичка, с малко черен пипер и сол. Когато пилето е почти готово се прехвърля в тавичката, в която са смесени доматите и пипера, сол и черен пипер, заедно с половин глава счукан чесън.

пиле

Ястието се оставя още около 20 минути да се допече, за да се сгъстят още доматите и чушките. Като е готово се добавя останалия счукан чесън и нарязания на ситно магданоз.

pile-paprika

Чупете хляба и добър апетит!

пиле-паприка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Чорба от охлюви с черупка

Тази чорба от охлюви с черупки е по рецепта от Шуменския край. От както се помня в моето семейство всяка година се приготвяха охлюви под разлина форма – на чорба, панирани, на мезе. Охлювите са деликатес и традиционно ястие, когато са приготвени майсторски и с желание. Това е нещо, което някои хора обожават, а други – не опитват. Охлювите се събират от ранна пролет до есента с изключение на месеците на забрана през размножителния период или ако черупката им е малка. Това става веднага след дъжд докато не са се напасли със зеленинка. Ако някой охлюв загорчи  – това означава, че той си е хапнал някоя горчива трева – може би див пелин.

Необходими продукти за чорба от охлюви с черупки:
Охлюви – около 1,5 кг
Моркови – 2 броя
Лук пресен – 4-5 стръка или една глава стар лук
Пресен чесън – един стрък или 2-3 скилидки чесън
Риган, джоджен, девесил
Олио – половин кафена чаша
Ориз – една кафена чаша
Черен пипер – на вкус
Магданоз – една връзка
сол – 1 супена лъжица
люта чушка, лют червен пипер, лют сос – по желание

Начин на приготвяне на чорбата от охлюви:

Събраните охлюви се оставят 2-3 дена да се изчистят като изхвърлят стомашното съдържимо. Това става най-лесно като се оставят в затворени, но надупчени пластмасови туби от вода. След това охлювите се измиват много добре под течаща вода докато се премахне слузта, а умрелите – се изхвърлят. В дълбока тенджера се налива студена вода и се слагат охлювите. Трябва да се следи докато охлювите се посварят, защото излизат от тенджерата и се образува пяна, затова не се слага капак. Може пяната да се обере с надупчена лъжица, но аз изхвърлям водата и наливам нова. Варенето продължава час и половина – два, докато охлювите се сварят много добре. Половин час преди готовност се слагат последователно солта, олиото, ситно нарязания лук и морковите, чесън, черен пипер, подправките и ориза. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.

Възможно ли е чорба от охлюви с черупките без люто? У нас – не 🙂 Може да се подлюти цялата чорба, а може и след сервиране всеки да го направи по свой вкус. Хапва се само месестата част от охлюва, която се изважда с вилица или шиш за месо, а тъмната част се отстранява.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

зеленчуци-соев-сос

След печените картофи с пача мас ви предлагам още една лесно приложима в домашни условия гарнитура, която е подходяща както за предястие, така и за вегетарианци. Ето как се приготвят зеленчуци на фурна със соев сос. За рецептата са ви необходими любимите ви сезонни зеленчуци, които да нарежете и да запечете в намаслена тавичка. В случая аз запекох зелени чушки, лук, патладжани и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

кроасан-с-пушена-сьомга

Сутринта много рано минах през приятната сладкарница Карамел на Хани, в която сутрин ухае на прясно изпечени кроасани с различни пълнежи. Намира се буквално на метри от дома ми и ми е изключително удобно да отскачам за топли пресни закуски и хляб. Така за тази рецепта купих кроасани с масло (без пълнеж) и реших да ги приготвя за закуска с пушена сьомга. Важно условие е да разрежете кроасаните с остър нож, който няма да ги смачка.

Обичам сьомга приготвена по различен начин. Класиката е на тиган или на фурна котлети от сьомга – стават бързо. Но с пушена сьомга съм приготвяла запеканка с картофи и пушена сьомга, както и киш с пушена сьомга и рикота. Тези кроасани обаче можете да ги поднесете както за закуска, така и като прекрасно предястие. Представям си ги нарязани на хапки и отгоре с каперси, копър или просто боднати на клечка! Мммм!

Необходими продукти:

6 кроасана – прясно изпечени, с масло

100 грама пушена сьомга, нарязана на тънко

150 грама заквасена сметана

4-5 стръка копър

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

сол на вкус

Начин на приготвяне

Смесете заквасената сметана, с лимоновия сок, нарязания на ситно копър и малко сол. Разбъркайте добре.

сметана-копър

Разрежете кроасаните на 2. Намажете със сметаната и поставете тънък слайс сьомга върху долната част на кроасана.

кроасан-сьомга

Сложете горната част на кроасана и поднесете с усмивка!

Успешен ден!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg