Няколко начина за приготвяне на сос за печено месо

Добре приготвено и изпечено месо може да се поднесе със сос като вкусно допълнение. Сосовете биват различни в зависимост от месото, видовете продукти, подправки и не последно място – нашия вкус.
Тук ще ви дам рецепти за приготвяне 2 вида сос  за печени меса: сос с гъби и бирен сос.
Сосът с гъби е спомен от детството ми. Баба ми казваше, че всичко става по-вкусно, когато му сложиш гъби. Може би затова към неизменните свински пържоли на фурна добавяше гъбения сос. Като цяло гъбеният сос си е соц класика и ако ще имате по-възрастни гости например е много вероятно да им допадне точно този сос за печено месо.

Как се приготвя гъбен сос за пържола?

Баба ми нарязваше на ситно една глава лук и няколко скилидки чесън задушени в олио и малко чисто масло заедно с гъбите. Добавяше 1-2 супени лъжици от нейното препечено брашно и наливаше прясно мляко до желаната гъстота. Сместа къкреше на лек огън до готовност при почти непрекъснато бъркане. Добавяше и любимия черен пипер и сол на вкус.

как да купя криптовалута

Как се приготвя бирен ос?

Щом може вино, защо да не опитаме и бирен сос за печени меса. Месото може да се пече заедно с предварително приготвения бирен сос. Задушава се в чисто масло една глава лук, нарязана на ивици до златисто, да се карамелизира, посолява се. Добавя се малко соев сос, чаена лъжичка мед, черен пипер. Който обича може да добави и настърган джинджифил. Налива се бирата и заедно с месото се задушава във фурната с фолио. Към края фолиото се маха и месото се запича. Интересна е идеята бирата да си партнира с прясно мляко и горчица. Неизбежната ситно нарязана глава лук се задушава в масло и се добавят две супени лъжици брашно. Налива се млякото и бирата и сосът се сгъстява до желаната гъстота. Посолява се на вкус. Сосът се поднася с изпеченото месо. Добър апетит и наздраве с чаша бира или хубаво вино!

Шпикован свински врат – как се приготвя?

Необходими продукти:
1,2 – 1,5 кг свински врат
1 морков
6-7 скилидки чесън
черен пипер – на зърна
бахар – на зърна
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. соев сос
1 ч.л. горчица
2-3 с.л. олио
конец за завързване на шпикования свински врат.
Морковът се нарязва на малки заострени парченца. Обелените скилидки чесън се срязват по дължина на две. Пробожда се с остър нож месото и се слага морков, чесън, 2-3 зърна черен пипер. Ако обичате бахар може да сложите в прореза с всяко парче морков и чесън. След като шпиковате свинския врат според вашия вкус се завързва със здрав бял памучен конец. Може да се използва няколко ката конец от макара. След това се смесват в малък съд олиото, соевия сос, горчицата, чубрицата, червения пипер и мащерката. С получената смес се намазва шпикования свински врат, завива се с прозрачно фолио в подходящ съд и престоява една нощ. Пече се в загрята до 200 градуса фурна с алуминиево фолио. След 10-15 минути температурата се намалява на около 160 градуса. Пече се още около час и половина. Проверява се за готовност и малко преди да е напълно готово месото се маха фолиото да се запече. Месето се оставя да почине около 15 минути и след това се нарязва на филийки с дебелина около 1 пръст.
Поднесете шпикования свински врат с един от предложените по-горе сосове за печено месо.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Днес реших да направя патешка супа или по-точно супа с патешки дреболии. Ще използвам крилата, фенера, гръкляна и вътрешностите на патицата. Това е патешкото месо, което ми остана за супа след като приготвих патешкото с ориз.

Необходими продукти за супата с патешки дреболии:

Дреболиите от патицата – сърце, дроб, воденичка и месото от крилата, фенера и гръкляна

3-4 стръка пресен лук

1-2 моркова

1 стрък праз, само бялата част

Няколко стръка пресен магданоз

1 ч.л. чубрица

Черен пипер смлян – на вкус

Олио 2-3 супени лъжици

Сол – на вкус

За застройката на патешката супа:

2 яйца

Половин кофичка кисело мляко.

Начин на приготвяне на супа с патешки дреболии:

Измивам месото и дреболиите и ги слагам в тенджера със студена вода да се сварят, заедно с олиото. По време на варенето, отпенвам от време на време, а към края слагам солта. През това време нарязвам пресния лук, праза и морковите. Изваждам месото и го оставям да се охлади. Отделям месото от костите и го нарязвам на ситно заедно с дреболиите. Слагам зеленчуците и месото в тенджерата с бульона. По желание можете да запържите леско зеленчуците и тогава да ги прибавите към бульона. Аз ги сложих директно да се варят, за да избегна пърженето. Прибавям към финала на варенето чубрицата.

Всичко се вари до готовност. Оставям тенджерата настрани да си “почине“ за 3-4 минути. Разбивам двете яйца с половината кофичка кисело мляко и застройвам патешката супа. Отгоре може да сложим ситно нарязания магданоз. Поднасям патешката супа топла.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пуешкото месо не е широко застъпено в иднийската кухня. Навярно относително високата цена на пуешкото филе го прави не толкова популярно, за сметка на други птичи меса като пилешкото например. За сметка на това пуешкото филе е изключително полезно, нежно и приятно на вкус, че си заслужава да се експериментира с него. Така наскоро експериментирах и с пуешко месо приготвих една грузинска рецепта – чахохбили с пуешко.

А ето сега и тази рецепта за пуешко филе с гарам масала.

Необходими продукти за пуешко с гарам масала:

1 кг пуешко филе

20 грама масала

сол на вкус

черен пипер на вкус

1 ч.л. сос уорчестър

200 грама заквасена сметана

2 с.л. гхи

2 с.л.олио

Начин на приготвяне на пуешко с гарам масала:

Пуешкото филе се марнова с олио, гарам масала, сол, сос уорчестър и черен пипер. Оставя се да поеме от подправките няколко часа в хладилник (може да го оставите и цяла нощ).

След това се запържва в сгорещеното гхи до придобиване на апетитен загар и готовност.

Прибавя се заквасената сметана и се бърка интензивно в рамките на 1-2 минути.

Поднесете пуешкото месо с малко сосче топло. Добър апетит!

Както навярно сте забелязали в момента съм на вълна рецепти с патешко месо и за последните дни приготих пълнена патица с кореноплодни, патешко с ориз и патешко с кисело зеле и ябълки в гювеч. Сега дойде ред и на най-деликатната част на патицата – а именно патешкото магре. Патешкото магре представлява патешки гърди с кожа. Кожата с подкожната патешка мазнина придава особено ценен вкус на магрето и за нищо на света не си помисляйте да махнете кожата.

Много е важно да нарежете на ромбове или поне на ивици кожата на магрето. За целта трябва да използвате остър нож, с който да направите разрези без да достигате до същинското патешко месо. След като резрежете кожата мариновайте месото с малко черен пипер, зехтин и пресен розмарин или мащерка.

Ето как се приготвя патешко магре:

Необходими продукти за патешко магре със сладко от люти чушлета и царевица:

4 патешки магрета

2 с.л. зехтин

1 стрък розмарин

черен пипер на вкус

сол (аз използвах малдонска сол и осолих магрето след като беше изпечено)

8 с.л. сладко от люти чушлета

4 кочана царевица

1 с.л. масло

Начин на приготвяне на патешкото магре:

Сварената в подсолена вода царевица се отцежда добре (можете да я сварите предварително) и се запича на сух оребрен тиган. Намазва се с масло и се посолява.

Маринованото магре с нарязана на ромбове кожа се слага в студен тиган с кожата надолу, който се загрява и се запича като се маха мазнината. След като се запече добре от страната а кожата магрето се обръща да се запече и от другата страна. След това магретата се прехвърлят в тавичка с кожата нагоре, покриват се с алуминиево фолио и се допичат около 15 мин в предварително загрят фурна на 180 градуса. След като е готово, магрето се оставя да си „почине“ за около 10 мин. и след това се нарязва с тънък нож на тънки филийки. Поръсва се със сол и се поднася със сладкото от люти чушлета и запечената царевица.

Ети и още една идея как се  приготвя патешко магре със смокини.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

патешки-бутчета-със-зеле-и-ябълки-в-гювеч

Днес ви предлагам една рецепта с любимото ми патешко в комбинация с кисело зеле. Ястието е по-различно от традиционата рецепта за патешко с кисело зеле, основно заради ябълките и натрошената суха чушка тук.

Ако и вие като мен сте фенове на патешкото – погледнете и другите рецепти с патешко, които приготвих този месец – патешко с ориз и пълнена патица с кореноплодни.

Необходими продукти за патешките бутчета със зели и ябълки:

Една кисела зелка

4 порции патешко месо

2-3 супени лъжици патешка мас

1 глава лук

1 суха червена чушка

2-3 скилидки чесън

1 ябълка

Черен пипер смлян – на вкус

1 с.л. Червен пипер

Сол за посоляване на месото

2 -3 броя Дафинов лист.

Начин на приготвяне на патешко с кисело зеле и ябълки:

Киселото зеле се нарязва. Лукът и чесънът се почистват и също се нарязват на ситно. Сухата червена чушка се натрошава като се премахват семената. Аз използвах готова натрошена сушена червена чушка, която купих от Вашата месарница. Преди да се сложи, ябълката се обелва и се нарязва на кубчета. В подходящ съд се загрява пачата мас и леко се задушават лукът и чесънът. Слага се зелето и се обърква заедно с червения пипер, черния пипер и натрошената чушка и дафиновия лист. Добавя нарязаната ябълка.

Всичко се задушава докато се изпари течността от зелето. След това се слага в глинен гювеч.

Отгоре се нареждат посолените патешки бутчета.

Поставя се капакът и яденето се слага в студена фурна о се включва на 200 градуса фурна. След 30 минути се намаляват градусите до 160. Патешкото с кисело зеле се пече до готовност около 1,5 часа в моя случай. Ако искаме да се запече повече отгоре, към края може да махнем капака на гювеча.

патешко-със-зеле

Воала!

патешки-бутчета-със-зеле-и-ябълки-в-гювеч

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

За приготвянето на тази класическа рецепта патешко с ориз си избирам прясна домашна патица. Измивам я добре и я нарязвам на порции. За приготвянето на ориза може да се използват всички порции. Ако трябва да наготвя по-малко  количество ядене, отделям крилата и гръбнака. В зависимост от това колко месо ще има в яденето се определя и количеството ориз. На всяка порция се слага около 50 грама ориз.

Необходими продукти за патешко с ориз:

1 цяла патица или 6 порции патешко месо

300 грама ориз

1 голяма глава лук

дафинов лист

10 зърна черен пипер на зърна или смлян

4-5 супени лъжици олио

сол на вкус

зеленчуков бульон.

Начин на приготвяне на патешко с ориз:

В загрятото олио задушавам ситно нарязания лук с една супена лъжица бульон. Добавям солта, черния пипер и дафиновия лист. Слагам предварително измития ориз и го бъркам докато стане „стъклен“ на вид. Прехвърлям в подходяща тава. Наливам бульона в съотношение 1:3 с ориза и отгоре нареждам патешките порции месо. Слагам тавата в предварително заграта фурна на 190 градуса на най-ниската скара. След 5-6 минути намалявам температурата на 160 градуса и патешкото с ориз се пече до готовност.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Патешкото месо е най-любимото ми месо. Обичам много и патешко магре, и патешки бутчета, и патешки сърца, воденички – с една дума – всичко патешко!

Днес ви предлагам да видим как се пълни патица с кореноплодни и за гарнитура – брюкселско зеле. За плънката ще използваме следните продукти – морков, пащърнак, целина, праз. Патешкото изключите;но добре си партнира с плодовите вкусове – особено силно доказателство за това са рецептите ми за патешки филета с ананас, патешки гърди с портокалов сос. 

Затова за плодов нюанс към плънката ще добавя и 1 с.л. сос от нар.

За повече вкус ще добавим при задушаването с олио и масло и нарязан на кубчета бекон. И така:

Необходими продукти за пълнена патица с кореноплодни и брюкселско зеле

1 цяла патица

3 моркова

1 стрък праз лук

150 грама целина (глава)

2-3 моркова

1-2 пащърнака

150 грама бекон, нарязан на кубчета

100 грама бекон на ленти

3 с.л. олио

1 с.л. масло

1 с.л.сос от нар

500 грама брюкселско зеле

150 мл бяло вино

1 ч.л. суха манатарка

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на пълнена патица с кореноплодни и брюкселско зеле:

Няколко резенчета праз, целина, морков и разполовено брюкселско зеле се слагат на дъното на намаслената тавичка, в която ще се пече пълнената патица. Останалите кореноплодни се използват за плънката.

Ето как се пълни патица…

Целината, пащърнакът, морковите, празът се нарязват и се задушават в сгорещеното олио в тиган, заедно с маслото. Към тях се прибавя нарязаният на кубчета бекон.

Плънката за патицата се разбърква периодично, докато зеленчуците омекнат. Прибавя се малко сол, черен пипер на вкус, 1 с.л. сос от нар и 1 ч.л. суха манатарка.

След като плънката е готова, с нея се пълни осолената патица.

Можете да зашиете патицата. В моя случай аз не го направих, а просто сложих патицата в тавичката.

Върху патицата се нареждат ленти с бекон, които да намасляват кожата на патицата при печене.

150 мл бяло вино се слагат на дъното на тавата за печене и патицата се покрива с фолио за печене. Слага се в предварително загряна фурна и се пече 30 минути на 200 градуса. След това температурата се намалява на 160 градуса и се пече още 1 час. След това се маха фолиото, добавя се почистеното и разполовено брюкселско зеле и се пече още около 20-30 минути. След като извадите патицата от фурната я оставете да си „почине“ за около 15 минути. Едва след това разрежете патицата на порции.

Поднася се топла.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

рецепта-за-зелеви-сарми-с-кайма-и-ориз

Зелевите сарми са нашенско традиционно зимно ястие. За пълнеж на сармите може да се използва смляно или кълцано месо. Преди време бях приготвяла сарми с кълцано месо, само че бяха лозови.

А месото може да бъде свинско, смес с телешко, или само телешко – по избор. Съотношението месо – ориз, също е в зависимост от предпочитанията. Зелевите сарми могат да се приготвят с праз, лук или в съчетание. Заливката на сармите при печенето пак зависи от вкуса ни и самата рецепта за зелеви сарми. Вместо само вода, зелевите сарми може да се залеят и с малко зелев сок, като внимаваме ястието да не стане много солено или кисело. И за да бъдат съвсем нашенски сармите може да ги сготвим със свинска мас или в комбинация с олио. Така както казваше моята баба, зелето “носи” на мас.

Как се правят зелеви сарми?

Ето моето предложение за зелеви сарми със смес кайма от свинско и телешко в съотношение 60 към 40.

Необходими продукти за зелеви сарми:

700-800 гр. кайма смес

1 кисела зелка

1-2 броя праз – за предпочитане само бялата част

Ориз – 1 непълна чаена чаша

Сол – на вкус, защото зелето е солено

Подправки: чубрица, черен пипер, червен пипер на вкус Олио – 1/2 кафена чаша.

Начин на приготвяне на зелеви сарми с кайма и ориз:

В тиган с част от загрятото олио задушавам ситно нарязания праз за 2-3 минути като добавям една супена лъжица вода. Слагам малко сол и черен пипер. Прибавям измития ориз и бъркам непрекъснато докато стане “стъклен”. Идва ред на каймата. Разбърквам я докато стане на трохи. Това става по-лесно като се добавят две супени лъжици вода. Овкусявам с чубрицата и червения пипер. Получената плънка за зелевите сарми я оставям да се поохлади. Намазвам с олио съда, в който редя сармите. Отделям листата от зелката. Премахвам твърдата част от всяко листо. Завивам сармите и ги нареждам в намазаната тава с отвора надолу. Преди да налея вода до нивото на сармите, леко ги намазвам с олио. Това го правя, за да избегна запръжката с олио и червен пипер след като са готови зелевите сарми. Слагам тавата в предварително загрята до 200 градуса фурна. Отгоре слагам алуминиево фолио без да го уплътнявам около тавата. След десетина минути намалявам на 170 градуса. Малко преди да са готови сармите, махам фолиото, за да се запекат отгоре. Поднасям зелевите сарми леко охладени.

рецепта-за-зелеви-сарми-с-кайма-и-ориз

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

свински-сърца-с-грах

Свински сърца с грах е една вкусна гозба, макар, че не е толкова често поднасяна. Ако опитате да я приготвите веднъж, мисля,че ще ви хареса и ще повторите. Особено това важи за почитателите на дреболии. Месото от свинските сърца е с нежна, деликатна структура и много приятен вкус. Има много полезни свойства, витамини и минерали, въпреки разпространеното схващане за неговата вредност.

Необходими продукти:

4 броя свински сърца

2 моркова

1 голяма или две по-малки глави лук

1 буркан грах

1 кафена чаша консерва домати

? кафена чаша олио

сол на вкус

черен пипер

червен пипер

чубрица

1 супена лъжица препечено брашно.

Начин на приготвяне: Купувам пресни, със свеж тъмночервен цвят свински сърца. Разрязвам ги на хапки като премахвам ципите и кръвоносните съдове. Измивам ги и ги слагам в тенджера със студена вода на котлона да заврат. Изхвърлям водата и отново ги измивам. Слагам ги да се сварят, като към края слагам малко сол. Варенето продължава 1-2 часа, ако не е в тенджера под налягане. В подходящ тиган загрявам на котлона олио. Задушавам лука и почистените и нарязани на кръгчета моркови с една супена лъжица вода. Слагам малко сол. Добавям сварените хапки свински сърца. Леко се запържват и се слага буркана с грах, червения пипер и черния пипер. Налива се бульон от сварените сърца, колкото да покрие продуктите. След като покъкри на тих огън се добавят доматите и се поръсва чубрицата. Малко преди готовност се размива една супена лъжица препечено брашно с малко от бульона и се слага в яденето.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

агнешки-езичета-с-патладжан-и-лук

В сезона на агнешкото може да поднесем на трапезата си гозба не само от плешка или бутче. Много вкусни ястия се приготвя от агнешките езичета. Рецептата агнешки езичета с патладжан и лук е лесна за приготвяне и за начинаещи домакини. Освен това не отнема много време, като изключим по-продължителното варене на самия агнешки език. Но за това не е необходимо да сме непрекъснато край котлона.

Необходими продукти:

Около 1 кг агнешки езичета

1 патладжан

2 средни глави лук

Черен пипер – на вкус

Сол – на вкус

1 с.л. червен пипер

1-2 скилидки чесън

1 с.л. сух див лук

3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне: Измивам добре агнешките езичета. В тенджера със студена вода ги сварявам до готовност, като към края слагам половин супена лъжица сол. Езичетата са готови като започне да се бели кожичката. Опитвам с вилица. Изваждам ги да се охладят леко и ги обелвам. Агнешките езичета колко са по-горещи, толкова по-добре и по-лесно се белят. Нарязвам ги на хапки. Нарязвам лука, чесъна и патладжана на кубчета. Слагам ги последователно в тиган със загрятото олио да се задушат. Добавям 1-2 супени лъжици от бульона. Леко ги осолявам и слагам черния и червения пипер. След 3-4 минути добавям и нарязаните езичета. След като и те се задушат заедно със зеленчуците, наливам малко бульон и добавям 1 с.л. сух див лук.

агнешки-езичета-рецепта

Оставям под капак около 20 минути да покъкри на слаб огън. Поднасям с чаша хубаво вино!

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg