рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Това е една рецепта подходяща за предстоящите коледни празници! Но и не само за тях!

Приготвя се доста бързо – можете на приготвите месото и да го сложите в хладилника и час преди вечерята или обяда просто да го изпечете!

Идеята я взех от Вашата месарница, където предлагат подобно нещо – коледен венец със свинско месо, който можете да си поръчате и само да изпечете у дома.

За любителите на салата капрезе, най-вероятно ще допадне много, ако сложите и босилеково песто, когато редите плънката в прорезите на свинското контрафиле. В случая, аз не сложих, но по желание, можете да слагате по една малка кафяна лъжичка босилеково песто във всеки прорез с домат и моцарела.

Необходими продукти за свинско контрафиле с моцарела и домат:

1,5 кг свинско контрафиле

1 домат

2 топки моцарела

сол на вкус

черен пипер на вкус

босилеков песто – по желание

2 с.л. зехтин

1 с.л. олио

Начин на приготвяне на свинско контрафиле с моцарела и домат:

Свинското контрафиле се обезципява (ако има ципи) и се правят прорези през 1,5 – 2 с.м. Свинското месо се осолява. Във всеки прорез се слага тънък резен моцарела.

И след тоива се добавя и резен домат. По желание, може да добавите босилеково песто. Пълненото свинско контрафиле се поръсва с прясно смлян черен пипер. Слага се в намаслен съд ( с 1 с.л. олио), в който ще се пече. Полива се със струйка зехтин.

Пече се около 1 час в предварително загряна фурна на 180 градуса с фолио. След това фолиото се маха и се запича още 15-20 минути докато придобие приятен загар.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

чахохбили
Грузия се намира на кръстопът на Европа и Азия. Това оказва влияние върху кулинарните традиции на страната, които са повлияни от руската, арабската и турската кухня. Чахохбили е рецепта от Западно-грузинската кухня, където се готви повече птиче месо, отколкото в Източна Грузия. Класическата грузинска рецепта се приготвя от фазан.
Когато опитах чахохбили в Грузия преди 2 години, реших, че ще го приготвя и в къщи. Но трудно се намира фазан, затова чахохбили вариация може да се направи от всяко птиче месо – пиле, домашно или купено от магазина, пуешко, патешко. На практика рецептата за чахохбили е рецепта за грузинска яхния с птиче месо.
Едно от най-важните неща в приготвянето на чахохбили е дозировката на подправката хмели-сунели, характерни за грузинската кухня. Специфичният аромат на микса от подправки Хмели-сунели е разковничето за успешното блюдо.
Ето една рецепта чахохбили с пуешко месо без кост
Необходими продукти за чахохбили:
Пуешко месо без кост – около 1кг
3-4 глави стар лук
3-4 скилидки чесън
50 мл олио
50 гр чисто масло
400 гр домати или пасирани домати от консерва
2-3 супени лъжици доматено пюре
1 супена равна лъжица захар
2 супени лъжици оцет
1 супена лъжица червен пипер
2 супени лъжици препечено брашно
сол на вкус около
300 мл вода
100 мл бяло вино
черен пипер на вкус
магданоз – 1 връзка (по желание)
Хмели-сунели – 1 супена лъжица.
Начин на приготвяне на чахохбили:
В по-дълбок тиган се загряват олиото и маслото. Нарязаното пуешко месо се запържва до розово от всички страни. Изважда се и се слага в друг съд. Нарязаният лук се слага да се задуши и леко да се карамелизира, след което се слагат и скилидките чесън. Добавят се доматите, пюрето захарта и оцета. Червеният пипер, черният пипер и брашното се слагат като се бърка непрекъснато 1-2 минути. Долива се водата и виното. Пуешкото месо се връща в тигана и всичко се посолява на вкус. Слага в подходяща тава и се пече във фурната на 180 градуса за около един час. След 10-15 минути се намаляват градусите. Малко преди да е готово ястието по желание се слага нарязан магданоз.
чахохбили

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

супа-с-коприва

Ползите от копривата са безспорни. Тя е богата на витамини, аминокиселини, микроелементи, и особено – желязо. Не на последно място копривата подсилва имунната система в човешкия организъм. Имунитетът има важно значение за здравето на човек, особено по време на разпространение на грип и вируси. В ситуацията на пандемия вече всики знаем за това 🙂

Как се прави супа от коприва?

Супата от коприва я поднасям топла след ледената пързалка или когато ни се хапва нещо леко, но хранително. Най-трудното е да се намери прясна коприва в този сезон. А копривената супа е лесна и бърза за приготвяне.

Рецепта за супа от коприва

Необходими продукти за супа от коприва:

300 гр прясна коприва

4-5 супени лъжици ориз

2-3 супени лъжици домати от консерва

3-4 стръка пресен лук или една глава стар лук

1 с.л. девисил

1 с.л. магданоз

1 с.л. джоджен

3 с.л. олио

сол на вкус

За застройката за супата с коприва:

2 яйца

3-4 супени лъжици кисело мляко.

За гарниране – по желание – кисело мляко и/или сирене.

Начин на приготвяне на супата с коприва:

Копривата се измива обилно под течаща вода. Попарва се в тенджера с малко вода, колкото да я покрие. Копривата се отцежда се и се нарязва. Водата от запарката не се изхвърля. Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио с една – две супени лъжици от водата, в която се попарва копривата. Слага се копривата, а след 2-3 минути – и ориза. Прибавт се доматите, посолява се на вкус и се налива водата от копривата. Ако е необходимо – се долива още вода. Към края на готвенето се слагат подправките – магданоз, джоджен, девисил. Оставя се супата да се свари до готовност. Супата се отнема от котлона и се застройва. В отделна купа се разбиват яйцата и киселото мляко. Постепенно при непрекъснато бъркане на застройката се налива с черпак от супата. След като се изравнят температурите, застройката се прибавя в тенджерата със супа. След сервиране, който желае може да си сложи кисело мляко или сирене.

Пилешки дробчета – за и против техните ползи и вреди сега няма да говорим. Мога да кажа само, че те са едно вкусно ястие, което не отнема много време за приготвяне. Ето едно лесно предложение с охладени пилешки дробчета.

Необходими продукти за пилешки дробчета с масло и вино на фурна:

500 гр охладени пилешки дробчета

50 гр масло

една чаша бяло вино

2-3 супени лъжици олио

2 броя моркови

1-2 глави лук

черен пипер на вкус

1 ч.л. чубрица

брашно за овалване на дробчетата

сол на вкус

Начин на приготвяне на пилепки дробчета с масло и бяло вино на фурна:

Дробчетата се оглеждат внимателно за проуснати жлъчки. Ако има такива се отстраняват без да се разкъсват, за да не горчат дробчетата. Те се измиват и се оставят да се отцедят. Намазва се с олиото тавата и в нея се нареждат оваляните в брашно, черен пипер и чубрица пилешки дробчета. Маслото леко се разтопява и се намазват дробчетата. Виното се добавя като е добре да не се отмива брашното. Тавата с пилешките дробчета се слага в загрята до 180 градуса фурна. През това време се нарязват морковите на кръгчета, а лукът – на полумесеци. Изважда се тавата от фурната, осоляват се на вкус дробчетата и леко се обръщат. Морковите и лукът също се посоляват и се смесват с дробчетата. Ястието е готово, когато остане на сос, като се внимава пилешките дробчета да не станат сухи.

Добър апетит и наздраве с чаша от същото вино, с което са приготвени пилешките дробчета!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

заешко-с-трюфелово-песто-горчица-и-сметана

Последния месец на няколко пъти приготвям заешко месо. Показах ви рецепта за заешко в сос 4 сирена, както и за заешко с горчица на фурна. И двете рецепти за заешко са ни любими, а заекът с трюфелово песто, горчица и сметана е вариация на заешкото с горчица на фурна.

Видове заешко месо.

Заешкото месо се добива от питомен или див заек. Питомните зайци се отглеждат домашно или във ферми. Аз всъщност съм приготвяла в моя блог единствено и само рецепти с питомно заешко месо. Можем да си купим заек от пазара или от магазина. Аз купувам от Вашата месарница. Предлагането е ограничено, може би поради цената или заниженото търсене.

Защо трябва да ядем заешко месо?

Затова нека да кажем защо трябва да консумираме повече заешко месо. Заешкото месо се определя като бяло месо. Когато купуваме, месото трябва да е с бледорозов цвят, гладка структура, без тъмни петна. Прясното заешко месо има много приятен вкус и е изключително полезно за хора на различни възрасти, кърмачки, подрастващи деца. С него може да се захранват и бебета. Заешкото помага за по-бързо възстановяване след боледуване. Месото от заек не причинява алергии и е ниско калорично. Не е богато на мазнини и е подходящо е за хора, които спазват диети и си контролират теглото. Има благоприятен ефект при проблеми с храносмилателния тракт. Месото от заек е богато на белтъчини и много полезни хранителни вещества, които се усвояват пълноценно от човешкия организъм. Наситено е с протеини, омега 3 и омега 6 мастни киселини, вит.В, минерали, които помагат за укрепване на имунната система. Наличието на желязо в заешкото месо е полезно за хора, които страдат от анемия. Прекалената консумация на заешко месо води единствено до появата на подагра и артрит. Затова не бива да се злоупотребява.

Как се приготвя заешко месо?

Преди да се пристъпи към същинското готвене е добре да се направи следното. Заекът цял или нарязан на порции се оставя за една нощ в марината. Маринатата се прави от вода, оцет, вино, нарязани на четвъртинки две глави лук, 4-5 нарязани скилидки чесън, няколко кубчета от глава на целина или стъблото, щипка естрагон, 7-8 зърна черен пипер, нарязан корен пащърнак, един нарязан морков. Мариноването за дивия заек е задължително. На следващия ден месото се отцежда и се пристъпва към готвенето. От него може да се приготвят различни гозби – супи, основни ястия, допълнение към салати и други.

Консервиране на заешко месо в буркани. Как да запечатаме заешко месо?

Ако разполагаме с повече заешко месо, може да го съхраним, като го запечатаме в буркани. Или просто да си купите готов буркан със заешко месо от Вашата месарница например и да си приготвите рецептата за заешко с 4 сирена.

Отцеденото и нарязано на порции месо се запържва до розово в силно загрято олио. Нарежда се в буркани. Ребрата може да се сварят до готовност и обезкостят за супи, като се сложат в отделни буркани. Бульона и останалата мазнина от запържването се разливат в бурканите. На буркан се слага почти равна супена лъжица сол, няколко зърна черен пипер и по желание дафинов лист и бахар. Бурканите се затварят и се варят 3-4 часа. Така могат да се съхранят дълго време.

И нещо любопитно за отглеждането на зайци като източник на прехрана в условията на бедствие. През 2010 година след опустошителното земетресение в Хаити, много хаитяни напускат разрушените си домове и се заселват в земеделските райони. Тогава се създава програма за отглеждане на зайци за прехрана, кожи и вълна. Поради разрушена структура, затруднена и скъпо струваща доставка на храна, отглеждането на зайци, за изхранването на които не се изискват зърнени храни се оказва решаващо за оцеляването на много хора. Заешкото месо е предпочитано в кухнята на много народи по света.
Рецепта за заешко месо с трюфелово песто, горчица и сметана
Необходими продукти
1 заек нарязан на порции
150 грама трюфелово песто (от Лидл)
150 мл сметана за готвене
3 с.л. горчица
сол на вкус
черен пипер на вкус
3 с.л. олио или зехтин
1 глава лук
Начин на приготвянето на заешкото с трюфелово песто, горчица и сметана
Трюфеловото песто се смесва заедно със сметаната, горчицара, солта и черния пипер. Сместта се обърква добре и с нея се маринова заешкото месо. Оставя се да поеме вкусовете и ароматите за няколко часа в хладилник, може и за цяла нощ.
В намаслена с олио/зехтин тавичка се слага нарязаната на ситно глава лук. Върху нея се нарежда маринованото заешко месо. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и 15 минути. След това фолиото се маха и се допича за кратко, докао добие приятен златист загар. В зависимост от заека – времето за печене може да се увеличи или намали. Проверявайте с виличка дали месото от заека се къса.
Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Свинската супа с праз и бахар е любимата зимна супа на всички вкъщи от години. Приготвяла съм я както с месо от свински врат, така и със свинска плешка. Доста е питателна, у нас е на почит! Сгряваща супичка за зимата – идеална за след зимна разходка навън. Други супи, които традиционно приготвям през зимата са:

Супа от свински джолан с мариновани сушени домати

Чорба от свински уши

Необходими продукти за зимна свинска супа с праз и бахар:

600 грама свински врат или свинска плешка нарязани на хапки

2 стръка праз

12-15 зърна бахар

2 с.л. патешка мас

3 с.л. олио

2 с.л. препечено брашно

сол на вкус

1 ,5 литра зеленчуков бульон

черен пипер на вкус

4-5 с.л. вода

Начин на приготвяне на зимната свинска супа с праз и бахар

Месото се запържва добре в сгорещеното олио + патешката мас. Когато месото се позапържи се прибавя нарязаният праз, солта, черния пипер. Оставя се докато празът омекне. Добавя се бахарът и зеленчуковият бульон и се оставя да ври около 30 минути на умерен огън. След това котлонът се намаля и се остава супата да къкри още половин час докато месото се свари напълно. Когато е готово се прибавя размитото в студена вода (4-5 с.л. вода) запечено брашно и се оставя да поври още 10 минути.

Зимната супа със свинско, праз и бахар се поднася топла!

Добър апетит!

Харесайте страницата на кулинарния блог мерудия.бг във Фейсбук!

 

История на салата Цезар. Как е създадена салата Цезар? Кой е създал салата Цезар?

Историята на тази салата с име на римски пълководец ни отвежда в Сан Диего в САЩ, където италианският имигрант Цезар Кардини живее в Тихуана в Мексико, където работи като ресторантьор. Тук той избягва ограниченията на сухия режим в Америка. Веднъж на нажионалния празник на Америка на четвърти юли поради големия брой посетители, в ресторанта останали само дълготрайни продукти като пармезан, крутони, зехтин и… прясна маруля. И воала! Появила се е една от класиките при салатите – салатата Цезар! Кой е създал салатата, с която посрещнали своите клиенти – Цезар или неговите служители – историята мълчи.

Как се приготвя салата Цезар? Разновидоности на салата Цезар.

Салата Цезар както други салати и ястия може да има различни варианти в зависимост от вкуса и готвача. У нас марулята е сезонен продукт. Затова може да се замени със салата Айсберг, както и най-често можете да я срещнете в заведенията у нас.

С или без аншоа в дресинга на салата Цезар

Освен това в дресинга може да се сложат няколко филенца аншоа. Дъщерята на създателя на салата Цезар Кардини, Роза през седемдесетте години на миналия век казва, че баща и не слага аншоа. Вкусът, който се долавя, може би се дължи на соса Уорчестър, в който има аншоа. Ако не ни допада наситения вкус на тази риба или искаме дресинга да бъде по лек и диетичен, може да го направим с обезмаслено кисело мляко, извара, ябълков оцет, скилидка чесън и за разкош една чаена лъжичка сос Уорчестър. Ако нямаме – слагаме соев сос. В салатата Цезар може да сложим макарони или леко запечени в тиган парченца бекон. Вместо крутони в някои мексикански ресторанти предлагат тортия чипс. Друг вариант е да добавим в салата Цезар овкусени и гриловани пилешки хапки.

Рецепта за салата Цезар

Ето един вариант на рецепта за салата Цезар.

Необходими продукти за салата Цезар:

маруля – 1 брой бяла, червена или айсберг

печени на фурна обезкостени, без кожа пилешки бутчета – 2-3 броя

хляб за крутони – 2 филии

пармезан – 100 гр

За дресинга на салата Цезар:

100 мл – зехтин

яйце – 1 брой сварено около 2-3 мин.

сокът от 1 лимон

скилидка чесън – 1 бр

сос Уорчестър – 1 чаена лъжичка

дижонска горчица – 1 супена лъжица

2 филета аншоа

сол и черен пипер на вку.

Приготвяне на салата Цезар:

Първо се приготвят крутоните. Премахва се кората от филиите хляб и след това се нарязват на малки кубчета. Те могат да се запекат с малко зехтин и нарязаната на ситно скилидка чесън. По желание се посоляват леко, а може да се сложи и подправка на вкус – риган, мащерка и др. Това може да стане на котлона или във фурната. Пекат се докато станат златисти. Оставят се да се охладят.

Обезкостените пилешки бутчета без кожа се овкусяват с малко сол, черен пипер и се изпичат във фурната с малко мазнина. След като се охладят се нарязват. Марулята се измива много добре под течаща вода. За да може дресингът да овкуси добре салатата Цезар, листата на марулята може да бъдат подсушени в центрофуга или просто да се остави салатата да се отцеди. Марулята се накъсва на ръка или ако е айсберг се нарязва с нож на по-едро и се оставя в купа. Ако не искаме да ядем сурово яйце в дресинг го сваряваме за 2-3 минути. Зехтинът, горчицата, обеленото рохкаво яйце, сосът Уорчестър, сокът от половината лимон, филетата аншоа, малко сол (наистина малко, защото аншоата о принцип е доста солена) и черен пипер на вкус се пасират с пасатор. Зелената салата се овкусява с дресинга. Люспите пармезан се слагат отгоре. Върху салатата се слагат крутоните, парченцата пилешко.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

свинско-със-сушени-кайсии

Искаше ми се да предам на свинското месо някаква плодова нотка и се зачудих какви са сезонните плодове сега в началото на зимата. Ябълки има много, дюли, тиква, цитруси. Приготвяла съм свинско с ябълки, но някак си по-различно си го представях този път. И воала – отворих вълшебото шкафче в кухнята и открих това, което ми трябваше – сушени кайсии. Те дадоха плодова сладост на цялото ястие и се получи много успешна комбинация.

Необходими продукти за свиснко със сушени кайсии:

1,2 кг обезькостен свински врат

15 сушени кайсии

2 малки глави стар лук (или една голяма)

черен пипер на вкус

сол на вкус

1 ч.л. бяло вино

2 с.л. олио

Начин на приготвяне на свиснко със сушени кайсии

Обезкостеният свински врат се нарязва на хапки и се разделя на 2. Първата част от хапките се запържват в сгорещеното олио и се изваждат в чиния. Запържва се и втората половина и се връщат първата партида с хапките, заедно с лука в съда за готвене.

свински-врат-лук

Оставят се докато лукът омекне. Прибавят се солта и черният пипер. Когато лукът омекне се добавя бялото вино и ястието се оставя на къкри на слаб огън до готовност на месото. При необходимост се прибавя малко зеленчуков бульон.

свински-врат-кайсии

След като месото е сготвено се добавят разполовените на 2 кайсии и се оставя ястието за още около 10 минути на котлона.

свинско-със-сушени-кайсии

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

роле-от-свински-врат-ала-стефани

Свинският врат е много приятно за приготвяне месо, защото се приготвя лесно и както казва моят брат – няма какво да му сбъркаш – мяташ си пържолките и си готов. Аз реших обаче да усложня леко нещата и да заимствам идея от класиката руло Стефани и да напълня свинския врат с традиционните за рулото Стефани продукти – варени яйца, кисели краставички и моркови. Някои слагат вътре грах и какво ли още не – вие можете да експериментирате с плънката. Има много вариации на тема руло Стефани – аз преди време бях правила мини руло Стефани.

Аз предварително сварих 5 яйца (в последствие използвах обаче само 4), защото парчето месо се оказа по-късо; нарязах краставичките и морковите на ленти.

продукти-за-руло-стефани

Необходими продукти за роле от свински врат ала Стефани

1 парче обезкостен свински врат около 2 кг

4-5 броя яйца (според големината на парчето месо)

4-5 кисели краставички

2-3 моркова

черен пипер на вкус

сол на вкус

2 с.л. олио

1/2 к.ч. бяло вино

За маринатата: 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. пушен червен пипер, шипка куркума, малко сол на вкус.

Начин на приготвяне на ролето от свински врат ала Стефани

Много е важно и да изтъните добре парчето обезкостен свински врат, за да се получи ролето. В добрите месарници като Вашата месарница могат да го направят вместо вас.

изтъняване-на-свински-врат

След като изтъните парчето поръсете със сол на вкус и прясно смлян черен пипер и разнесете добре половината марината. Тя се получава като смесите 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. пушен червен пипер, шипка куркума, малко сол на вкус. Разнесете равномерно половината количество с четка или с пръсти. След това наредете плънката както е показано на снимката.

Завийте ролето от свински врат.

редене-руло-свински-врат

И завържете с бял памучен конец.

руло-стефани-с-врат

Поставете в намазнен съд за печене и намажете с останалата част от маринатата.

руло-стефани-марината

Сложете 1/2 к.ч. бяло вино на дъното на съда. Покрийте с капак или с фолио и печете около час и половина в предварително загряна фурна на 180 градуса. След това махнете фолиото/капака и допечете още 10-15 минути.  Ако ролето е по-дебело или по-тънко може да се наложи съответно да увеличите или намалите времето за топлинна обработка.

След като ролето от свински врат е изпечено го извадете от фурната и го оставете да си „почине“ около 15 минути. И едва след това разрежете на филийки. Така ще запазите вкусните сокчета на месото, които ще „излязат“, ако го нарежете вряло, току що излязло от фурната.

роле-от-свински-врат-ала-стефани

Поднесете с много настроение!

свински-врат-ала-стефани

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Пържените филии са спомен от закуските от моето детство. Баба ми приготвяше изключително бързо пържени филийки и ги наричаше по Шуменски “джи-джи папа”. Аз си го “превеждах” на ум като “красиво хлебче” и си го хапвах с удоволствие. Сега понякога се сещам и приготвям за закуска на моя син. Всъщност освен за закуска пържени филийки могат да се комбинират и да станат и за основно ястие – вижте как в тази рецепта за карета по шуменски върху джиджи папа. Но ето как се приготвят пържени филийки? Знаете ли? Ето как…

Необходими продукти за приготвяне на пържени филии:

100 мл прясно мляко

2 яйца

2 супени пълни лъжици брашно

щипка сол

около 10 филии хляб

олио за пържене

Как се правят пържени филии?

Разбиват се с домакинска тел или миксер яйцата, млякото, брашното и щипката сол. Потапят се филиите от двете страни в панировката и се пържат до порозовяване в сгорещено олио. Може да се оставят за малко върху домакинска хартия. Поднасят се по желание със сирене, мед или любимото сладко.

В блога можете да намерите още идеи за рецепти за закуски. Приятен апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg