заешко-с-горчица-на-фурна

Заешко с горчица е френска класика! Има различни рецепти как се приготвя емблематичното френско ястие заек с горчица, аз ще ви предложа лесен вариант, който можете да изпробвате вкъщи. И така – както се досещате в основата на ястието е да имате хубава горчица – в случая аз смесих два вида – обикновена горчица и дижонска горчица на зърна. За по-плътен вкус на соса използвах сметана. В крайна сметка, ако азиатската кухня мнозина я звързват със соевия сос, френската трудно минава без сметана. И вино 🙂

Заешкото месо е добре да се маринова в горчица предварително – така ще поеме от аромата на маринатата по-добре.

Необходими продукти за заешко с горчица на фурна:

1 заек

100 грама дижонска горчица

2 с.л. обикновена горчица

200 мл сметана за готвене

1 к.ч. бяло вино

1 дафинов лист

1 шалот (или 1 малка глава лук)

1 ч.л. сушена салвия (или ситно нарязана прясна)

черен пипер на вкус

2 с.л. зехтин

сол на вкус

Начин на приготвяе на заешкото с горчица на фурна:

Заекът се нарязва на порции, като се маха главата и се запазва дробчето. Осолява се.

В отделна купа се смесват сметаната, двата вида горчица, черния пипер и се разбъркват добре.

заешко-рецепта-с-горчица

Заешкото месо се маринова в сместта и се оставя да престои в хладилник поне 3 часа. Може да го оставите и цяла нощ.

заек-рецепта

В намаслена със зехтин тава се слага нарязаният на много ситно шалот, прибавят се маринованият в горчица заек, дафиновият лист и виното. Заешкото се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час и 20 минути. След това аз махнах фолиото и пекох още 15 минути.

заек-с-горчица

В зависимост от самото заешко месо – може да е необходима по-дълга топлинна обработка, затова е добре като махнете фолио дали месото е готово.

Поднесете с хубаво вино и се насладете! Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Това навярно е една от най-бързите рецепти за заешко, която сте срещали. Буквално можете да приготвите заешко ястие за вечеря за 10 минути. За целта използвах  готово сварено обезкостено заешко месо, което купих от Вашата месарница.

заешко-месо-буркан

Истината е, че вкъщи винаги имам по няколко буркана консервирано месо и го използвам, когато нямам време, а все пак трябва вечеря. Та, и сега така – бърза рецепта със заек буквално за минути. Най-времеемкото за приготвянето в рецептата за заешко в сос 4 сирена е нарязването на сирената :).

Необходими продукти за заешко в сосо 4 сирена:

около 600 грама сварено, обезкостено заешко месо

1/2 ч.л. бульон (аз използвах бульона от буркана)

350 мл сметана за готвене

200 грама микс сирена (50 грама топено сирене, 50 грама горгонзола, 50 грама скаморца, 50 грама кашкавал)

2 с.л. олио

Начин на приготвяне на заешекото в сос 4 сирена:

Заешкото месо от буркана се отцежда и бульонът се запазва. Нарязва се на малки хапки.

Месото се задушвава в загрятото олио за няколко минути.

заешко-месо-задушаване

Прибавя се сметаната и се бърка на умерен огън. Добавят се сирената и ястието се разбърква.

заек-в-сирена

Прибавя се по малко бульон и продължава да се бърка, докато заешкото с 4 сирена придобие желаната гъстота.

Ястието се поднася топло с чаша любимо вино! Да ви е сладко!

Ето още рецепти със заешко:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

adana-kebap-s-garnitura-bulgur-chervena-leshta-proso

Адана кебапът е едно от най-популярните ястия в турската кухня. Характерно за него е че се приготвя от агнешка кайма (или смес – агнешка и телешка) и на вкус на мнозина им прилича на кюфте. В много ресторанти ще забележите, че адана кебапът се пече на метални шишове. По този начин от нагретия метал се изпича по-лесно и от вътре. Аз обаче вкъщи не разполагах с метални шишове за рецептата за адана кебапа и затова използвах дървени шишчета.

За гарнитура го поднесох с микс от булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки, овкусени със зехтин, черен пипер и сол. Ако не ви се занимава да месите кайма и да оформяте адана кебапа на шишове, можете да си поръчате от Вашата месарница, а у дома само да си го изпечете. Ако обаче държите да си приготвите адана шишове сами, ето как се случва това:

И така, да започваме рецептата за адана кебап:

Необходими продукти за адана кебап:

800 грама агнешка кайма (или микс агнешка и телешка)

4-5 скилидки чесън

1 червена чушка

1/2 зелена люта чушка

1 голяма глава лук

1 ч.л. кимион

няколко стръка пресен магданоз

черен пипер – на вкус

сол – на вкус

2 с.л. краве масло

Начин на приготвяне на адана кебапа:

Каймата се омесва заедно с нарязаните на ситно лук, чесън. люта чушка, магданоз, сол и подправките. Прибавете кравето масло към каймата, разнесете добре и я оставете в хладилник да стегне добре около 2 часа и да поеме ароматите на подправките.

От каймата оформете топки с диаметър около 4 см., нанежете всяка от топките на шиш и разнесете каймата равномерно върху целия шиш. След като оформите шишовете ги оставете за около половин час в хладилник, след което печере на електрическа скара, на скара с дървени въглища или на оребрен тиган. Може да поднесете върху питка арабски хляб с нарязан стар лук, зеленчуци.

А можете да приготвите и следната гарнитура с булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки.

Гарнитура за адана кебап:

50 грама булгур

50 грама червена леща

50 грама просо

10 грама суха червена чушка

2 с.л. микс сушени зелени подправки

3 с.л. зехтин

черен пипер на вкус

сол на вкус

Начин на приготвяне на гарнитурата за адана кебап:

Сварете варивата в подсолена вода до готовност заедно с наситнената суха червена чушка. След като са готови, прецедете водата и подправете с черен пипер и зехтин.

adana-kebap-s-garnitura-bulgur-chervena-leshta-proso

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако сте се питате – как да приготвя телешки гърди – ето една рецепта за крехки телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри. Знам, че мнозина си слагат спирачки да приготвят рецепти с телешки гърди, защото се опасяват, че няма да станат крехки. Донякъде са прави. До голяма степен обаче това за виси от месото, което ще използвате за рецептата с телешки гърди. Колко старо е животното. Можете да използвате и месо от млечно теле, като тогва просто трябва да намалите времето за топлинна обработка. Вожте рецептите с млечно телешко на фурна, млечно телешко с гъри на тиган, млечно телешко с грахово пюре.

Аз заложих на телешки гърди, които купих от Вашата месарница, пекох ги дълго в бульон и станах наистина крехки. Някои „запечатват“ телешките гърди преди да ги пекат, този път аз не го направих – и въпреки това рецептата е много сполучлива. За гарнитура приготвих варен нахут със селъри. Можете да сварите сух нахут, докато готвите гърдите, а можете и да използвате консервиран нахут в буркан. Оставям това на вас да решите.

Необходими продукти:

1,5 кг телешки гърди

1 ч.ч. сух нахут (или ако приготвяте рецептата с консервиран – около 500 грама сварен нахут в буркан)

1 стрък селъри

2 скилидки чесън

500 мл настъргани домати

1/2 ч.л. млян черен пипер

1/2 ч.л. суха манатарка

1 дафинов лист

2 ч.ч. зеленчуков бульон

сол на вкус

3 с.л. олио или зехтин + още 1 с.л. за гарнитурата

Начин на приготвяне:

Телешките гърди се осоляват, поръсват се с черен пипер, слагат се дафинов лист и сушена манатарка и се поставят в намаслен гювеч.

Прибавят се нарязания на ситно чесън и зеленчуковият бульон. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на 200 градуса за 40 минути, след това градусите се намаляват на 170 и се пече още час и половина. Проверете дали свинските гърди са омекнали и при необходимост добавете още топъл бульон или вода и продължете да печете до полуготовност.

Когато гърдите омекнат ги обезкостете, върнете ги в бульона.

Полейте телешките гърди с настърганите домати. Печете още около 45 минути с капак.

За гарнитурата сварете нахута в подсолена вода до готовност. Прецедете, овкусете със зехтин, сол и черен пипер + нарязаноото селъри. Поднесете с телешките гърди в доматен сос!

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

 

След като преди няколко дни толкова ни се услади свинския джолан в гювеч с бира и бекон, който направих, че реших да повторя – отново джолан за вечеря. Но този път рецептата за джолан е друга – супа от свински джолан с мариновани сушени домати. Иситината е, че обичам комбинацията на маринован сушен домат с различни меса – приготвяла съм агнешко с песто от сушени домати, роле от заек със сушени домати и сега дойде ред и на свинския джолан със сушени мариновани домати. Можете да си приготвите домашни сушени домати, но аз в случая използвах консервирани такива, които купих от Лидл.

Необходими продукти за супата от свински джолан с мариновани сушени домати:

700 грама обезкостен свински джолан

100 грама мариновани сушени домати

2 с.л. олио/зехтин сус сушени мариновани домати (мазнината, в която са мариновани сушените домати в буркана)

1 едра глава стар лук или 2 глави по-дребен

1 връзка пресен лук

2 скилидки чесън

2 моркова

1,5 литра зеленчуков бульон

няколко стръка пресен магданоз

5-6 зърна бахар

черен пипер (или меланж) на вкус

2 щипки червен пипер

1 ч.л. микс сушени зелени подправки

2 с.л. олио

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Олиото се загрява и нарязаният на хапки джолан се задушава. Прибавят се лукът, солта, черния пипер, чесънът. Разбърква се добре докато лукът омекне.

Прибавят се останалите подправки и се залива с топлия зеленчуков бульон. Оставя се джоланът да се вари около 40 минути на умерен котлон. Прибавят се морковите и пресния лук. Варят се около 15 минути.

След като джоланът е добре сварен се добавят нарязаните на дребно мариновани сушени домати и олиото/зехтина от тях. Ястието се разбърква добре.

Поднесете супата от свински джолан с мариновани сушени домати поръсена с нарязан на ситно пресен магданоз.

Бон апети!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Миналият ден нямах сили да приготвям сложни ястия и реших просто да „метна“ един свински джолан в гювеча. Честно да си призная дори не ми се занимаваше да мариовам обезкостения джолан и помолих в месарницата, от която пазарувам – Вашата месарница да го мариноват вместо мен. Маринатата беше хариса – леко пикантна и щеше да даде допълнителна пикантност на цялото ястие. Това ми допадна. Имах у дома нарязан на тънки ленти бекон – прекрасно допълнение за маринования джолан в гювеча с бирата. И така – с не повече от 5 минути подготовка щях да имам питателно и апетитно ястие! За джолана в гювеч използвах кенче светла бира, но ако сте фенове на тъмната – можете да използвате такава. Ястието ще има просто по-различен вкус.

Ако все пак искате да мариновате обезкостения свински джолан у дома можете да го направите като смесите олио, хариса, черен пипер, малко лимонов сок.

Ето и рецептата за маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч:

Необходими продукти:

1 кг обезкосетен маринован свински джолан

150 грама бекон нарязан на ситно

500 мл бира

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 с.л. олио

1 дафинов лист

5-6 зърна бахар

черен пипер на вкус

няколко стръка магданоз

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват, осоляват се и се слагат заедно с бекона на дъното на намасления гювеч.

Върху продуктите се слагат парчетата овкусен обезкостен свински джолан.

Добавят се подправките (бахар, дафинов лист, черен пипер) и отстрани на месото се излива бирата.

Ястието се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса за около 25 минути. След това фурната се намаля и се оставя ястието да се пече още 1 час на 170 градуса. Изважда се да се провери готовността на джолана.

Месото леко се накъсва.

Връща се обратно във фурната за още 15 минути печене без капак.

Маринованият свински джолан се поднася топъл, поръсен с нарязан на ситно магданоз.

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Преди известно време бях опитала свински уши в едно култово заведение в кв. Изток в София – Мерака. Обичам го заради шкембето, заради бирата, заради носталгията от студентските години, когато сме ходили с приятели там. Та в Мерака правят страхотни уши (хамалогия си е варенето честно да си призная, за да се приготвят вкъщи). Аз не знам тяхната рецепта за свински уши и нямам представа какво им слагат в Мерака, за да стоят така леко карамелизирани и да залепват по горещото тиганче, в което ги поднасят, нооо знам, че обичам тази сладост на свинските ушички.

И една неделя сутрин просто се сетих за тези уши. И познайте – звъннах да запазя маса и нямаше места в любимия ми Мерак. И какво остана – да направя свински уши у дома. Признавам използвах подръчни средства – разбирайте сос тариаки и се получи много добре! Ето как:

Необходими продукти за запечени свински уши със сос терияки:

4 броя свински уши

3 с.л. сос терияки

сол на вкус

1 с.л. олио

шарен пипер

Начин на приготвяне:

Свинските уши се измиват, почистват добре и се сваряват до готовност в подсолена вода. След това се нарязват на ивици и се осоляват.

Слагат се в намаслен съд, в който ще се запекат Поръсват се с пипер меланж, терияки сос и се овкусяват добре. Запичат се около 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.

Поднесете с добре охладена бира! Наздраве!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

идея-за-хелоуин-закуска

Макар много възрастни да отхвърлят и заклеймяват Хелоуин с различни аргументи, истината е, че голяма част от децата се радват на празника. Затова ви предлагам идея за закуска за Хелоуин за вашите мъници – мини пици с Хелоуин тематика. Призраци, духове, паяци и мумии в чиния! Ухааа! Страшна закуска!

И така! Да се захващаме за работа!

Необходими продукти за малките пици за Хелоуин:

1 руло многолистно тесто

150 грама кашкавал (използвах домашен кашкавал Адет от Вашата месарница)

15-20 маслини

3-4 с.л. гъсто доматено пюре

олио за намазване на хартията за печене

Начин на приготвяне на пиците с Хелоуин тематика:

Нарязвам тестото на кръгчета, като използвам чаша за форма и остър нож.

Нареждам кръгчетата тесто в тава с намаслена хартия за печене.

Върху всяко кръгче слагам по малко количество доматено пюре и разнасям с помощта на малка лъжичка или четка.

Слагам тестото да се пече около 15 минути в предварително нагряна фурна за около 15 минути. През това време нарязвам маслините (очи за мумията, духчетата, паяка) и кашкавала (на тънки ленти за мумията; във форма на духчета). След като тестото е почти изпечено тавичката се вади от фурната и се декорират мини пиците. Връщат се във фурната за много кратко време 1-2 минути – да се разтопи леко кашкавала, но до толкова, че да не се разтече и да стане безформен.

Всъщност ако искате да получите духчета сложете повечко кашкавал, сложете очички от маслини и оставете кашкавалът да се разтече и запече. booo!

Включете децата в готвенето и се насладете на всеки миг с тях!

Пожелаваме ви забавни дни с децата!

идея-за-хелоуин-закуска

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Знаете ли, че панираният хек напоследък е силно заклеймен и отпадна от редица менюта на заведения, поне в София. Това е така, защото комбинацията от пържено + замразено преди това не се харесв ана мнозина. Принципно, ако има алтернатива и аз бих предпочела прясна риба пред замразена. Но… Всъщност хекът се лови на голяма дълбочина в Тихия океан около Канада, почиства се на риболовния кораб и се замразява веднага. На практика това си е дива риба, абсолютно натурална. Ако човек се замисли малко как в противен случай, ако рибата не е замразена може да е дива и да бъде транспортирана за ден-два от т другия край на света? Да, трудно! Особено като се има предвид, че при този вид риболов самият риболовен кораб е в открити води по няколко дни.

И затова, ако ви е е прияла бяла риба – защо не заложите на тази рецепта за паниран хек с горчица и зелена салата? Или разгледайте другите предложения за ястия с риба и моркси дарове, които имаме в merudia.bg.

Необходими продукти:

500 грама обезкостен хек

2 яйца

2 с.л. горчица

брашно за овалване

галета за овалване

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Хекът се подсушава с домакинска хартия и се намазва с горчица с помощта на четка.

След това се овалва последователно в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в сгорещено олио до златисто от двете страни.

След като рибата е изпържена я поставете на домакинска хартия да попие излишната мазнина.

През това време пригответе салатата към хека пане с горчица.

Необходими продукти за салатата:

6-7 листа бяла маруля

1-2 моркова

1 стрък целина

1 краставица

за дресинга – 3 с.л. олио от гроздови семена, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. горчица, 1/2 ч.л. червен пипер, няколко капки сос уорчестър, сол на вкус.

Нарежете зеленчуците и овкусете с дресинга, чиито съставки сте смесили предварително.

Поднесете с рибата! Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Много вероятно е да асоциирате свинските уши с приготвянето на пача. И сте много прави! Пачата има много разновидности и на Балканите се приготвя често. Традиционно се приготвя от свинска глава, крака, опашка, уши. Но можете да видите и пача само от крака и уши например. Някои народи приготвят пачата от агнешка глава и крака, а съм чувала, че в Кавказките републики правят подобна чорба, но от говеждо. Каквито и вариации да срещнете, едно е общото, което обединява категорично подобни чорби и това е чесънът.
Много хора биха си казали – какво е чорба без чесън? Честно да ви кажа, аз не признавам и шкембе без чесън.
От баба си знам, че навремето са съхранявали чорба от свински уши дълго време през зимата. Естественият желатин желира чорбата от свински уши и я съхранява. Все пак не трябва чорбата да има вътре оцет, както много хора я хапват.

И така, най-важното условие за добрата чорба от свински уши е да почистите добре ушите и да ги сварите добре. Всичко друго е детска играчка! Тъй като тази чорба от ушички я сервирам гореща, затова и я застройвам с кисело мляко и жълтъци.

Необходими продукти за чорба със свински уши:

4 броя свински уши

1 ч.ч. кисело мляко

3 жълтъка

сол на вкус

черен пипер на вкус

За овкусяването: 5-6 скилидки чесън и 5-6 с.л. оцет

Начин на приготвяне на чорба от свински уши:

Свинските уши се почистват добре и се варят до готовност в подсолена вода. След това се изваждат, ако има необходимост се допочистват и се нарязват на хапки.

След това водата, в която са се варили се прецежда и нарязаните свински уши се връщат обратно в бульона. При необходимост се добавя още сол.

Киселото мляко се разбива, заедно с жълтъците; даобавя се черния пипер и се застройва чорбата.

Малки хитринки

Изчакайте бульонът да не бъде много горещ, когато застройвате чорбата, за да не се пресече. Използвайте купа, в която да сложите киселото мляко и жълтъците и с помощта на черпак на тънка струйка наливайте по малко бульон при непрекъснато бъркане докато сместта се темперира. После вземете от сместа със застройката и по същия начин черпак по черпак връщайте сместта в тенджерата с чорбата със свинските уши.

Оставете на слаб котлон да се сготви жълтъкът за 2-3 минути.

Поднесете чорбата от свински уши гореща. Подправете по желание със счукан чесън с оцет и/или лют червен пипер.

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg