pile-paprika

Тук дамите ще ме разберат – нали знаете как във фризьорските салони чувате какви ли не неподозирани истории, случки. Е, понякога обаче излизате и с уникална рецепта – такъв беше моят случай при последното ми посещение на любимата ми фризьорка. Пиле паприка – истинска фантастика в чиния!

Признавам си печенето и беленето на пипера беше наистина времеемко, но резултатът си заслужаваше. За да улесните нещата, можете да си купите и готов печен пипер (такъв беше съветът и на моята позната), но аз упорито си купих 1,5 килограма червен пипер, пекох и белих. За рецептата ви трябва и вкусно пилешко месо – аз използвах едно домашно пиле от Вашата месарница, нарязано на порции. Но вие можете да заложите и на пилешки бутчета – отново резултатът ще е страхотен!

Към рецептата силно препоръчвам и един голям селски горещ хляб, с който да си топкате из вкусното пиле паприка.

Необходими продукти за пиле паприка:

1 цяло домашно пиле или 5 пилешки бутчета

1,2 кг домати рома

1,5 кг червен пипер

2 с.л. олио

1/2 връзка маданоз

1 глава чесън

черен пипер на вкус

сол на вкус

Начин на приготвяне на пиле паприка:

Доматите рома се срязват на две и се пекат в тавичка на 180 градуса около 35 минути.

домати-рома

След това се вадят и се махат ципите. Останалата в тавичката вода се изхвърля, а самите домати се намачкват с вилица докато станат на гъста каша, в която все пак има малки парченца домат.

Пиперът се изпича, почиства се от семки, дръжки и се обелва. В хаванче се начуква да стане на малки парченца. Ако не разполагате с хаванче го минете много набързи в кухненски робот, но не трябва да става на каша, а да има парченца пипер. Аз изпекох пиперът във фурната на 200 градуса в тавичка, покрит с фолио, след което го обелик като изстина. Може да го изпечете както на ламарина, така и на чушкопек. Пиперът се изсипва в тавичката с намачканите домати.

домати-печени-чушки

Парчетата пиле се пекат в намаслена с олио тавичка, с малко черен пипер и сол. Когато пилето е почти готово се прехвърля в тавичката, в която са смесени доматите и пипера, сол и черен пипер, заедно с половин глава счукан чесън.

пиле

Ястието се оставя още около 20 минути да се допече, за да се сгъстят още доматите и чушките. Като е готово се добавя останалия счукан чесън и нарязания на ситно магданоз.

pile-paprika

Чупете хляба и добър апетит!

пиле-паприка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg