Остават броени дни до Коледа и след като вчера прочетох на един дъх всички рецепти от Малка книжка за Коледа си реших, че е важно да напиша една статия за най-известните подправки за Коледа.

Канелата – по мои впечатлителния е най-използваната подправка за коледни сладки и всякакви коледни изкушение е именно тя. Не можете да я използвате за сладките за Коледа, за печена тиква, ароматен сладкиш, дори в редица постни ястия като например тези постни сърмички.

Карамфил – още една любима моя подправка за приготвянето на греяно вино, коледни курабийки. Макар много хора да го прибавят към маринатите за риба и месо за мен карамфилът си остава подправка за горещи напитки от рода на пуншове и любимото греяно вино.

Анасонът го използвам относително рядко, но по Коледа си е задължителен. Можете да го намерите както на прах, така и звездовиден. Използвам го при сладкишите и сладките за Коледа.

Индийското орехче го свързвам винаги със соса бешамел. Запомнила съм от детските ми години колко трудно беше настъргването му – нямаше такъв набор от рендета и пили, а млян майка ми не го предпочиташе, защото казваше, че му се губи аромата. Сега го използвам за горещи напитки (пуншове, греяно вино) както и за мъфини, курабийки.

Бахар – тази подправка влиза и в редица от солените ми рецепти, основно при приготвянето на червени меса. Разбира се достойно място заема при приготвянето коледни сладки, когато е млян.

Макар това да е моят коледен микс от подправки, не трябва да забравяме също подправки като мехлеб, кориандър, карамелизирани кокосови стърготини, цветните захарни фрагменти, портокалови и лимонени кори които освен че са много ароматни придават и коледен дух.

Снимка: 123rf

Ако ви харесва моят блог – харесайте страницата на мерудия.бг във ФейсбукPin It