отваряне на вино без тирбушон

Налагало ли ви се е да отворите бутилка вино и да осъзнаете, че нямате тирбушон? Всичко може да се случи – да отидете на пикник с любимия човек и да забравите тирбушона. Или пък да сте си у вас, но да е счупен. Или просто да не можете да го намерите и да не знаете с какво да отворите виното. Не позволявайте на някакъв си тирбушон да разваля романтичната ви вечеря или среща с приятели!

Ето 5 начина как можете да отворите винена бутилка:

1. Използвайте стената вместо тирбушон

Обвийте дъното на бутилката с кърпа. Долепете до стената дебела книга. Ударете дъното на винената бутилка в книгата. Действайте разумно (ударете достатъчно силно, за да може налягането от виното да избута корка, но в същото време да не се счупи бутилката в ръцете ви). След няколко уреда коркът би трябвало да излезе поне на половина. След като корковата тапа частично е излязла, издърпайте я с ръце. Разбира се, ако продължите да удряте бутилката, тапата ще излезе сама, но рискувате да разлеете част от виното. Ако отваряте газирана напитка (шампанско, просеко), след като тапата се покаже частично, оставете бутилката за 10-15 минути и тогава издърпайте тапата с ръце.

2. Обувка вместо тирбушон

Методът на отваряне на бутилка с обувка е подобен на този с книгата и стената. Изгледайте видеото, за да добиете по-добра представа как се случва. Ако все пак го прилагате у дома, гледайте подметките на обувките да са безупречно чисти. Все пак си мисля, че този подход е по-добре, ако сте на открито да го пробвате 🙂

3. Напъхване на тапата в бутилката

Този е един от най-приложимите според мен начини. Изглежда ми лесен. Разрежете хоризонтално тапата с остър и тънък нож и оставете бутилката на гладка повърхност (най-сигурно – на пода). После вземате дълъг и твърд предмет (например дървена лъжица, на която дръжката е по-тясна от гърлото на бутилката), флумастер или дебел молив и натиснете с него тапата. През прореза напрежението в бутилката ще излезе и лесно ще можете да напъхате тапата вътре. Когато се опитате да налеете вино в чашите ще ви е малко трудно заради тапата в бутилката, за това си помогнете с дългия предмет.

Ето и видео:

4. Ключ вместо тирбушон

Тази техника е подобна на предната, но не е необходимо да правите прорез на тапата с нож. Опитайте да вкарате ключа между гърлото на бутилката и тапата, за да няма вакум и после набутайте тапата с ключа. Този начин за отваряне не е най-препоръчваният от мен, тъй като ключовите са едно от най-мръсното нещо на света, но все пак си е опция.

5. Видия и клещи за отваряне на бутилка с вино

Тук навярно ще объркам жените. За мен (и за повечето дами се носи мълвата, че 🙂 ) видия, болтче, пиронче, че ако щеш и гайка е едно и също нещо. Та за тях пояснявам, че ни трябва онова нещо, което е с резба (като спирала за очи), с остър връх и отгоре има процепи за завиване с отвертка.

Та… взимаме една видия и с помощта на отвертка го завиваме (не до края) в тапата. После взимаме клещи, дърпаме силно и вадим тапата.

Още съвети и идеи:

Когато вадите корковата тапа с ръце, след като тя се е подала от бутилката, не насочвайте гърлото на бутилката към себе си или към другите хора.

Лекото нагряване на дъното на бутилката може да помогне при изваждането на тапата. Не нагрявайте обаче бутилката прекалено много, за да не се пръсне.

Ако използвате прекалено много сила, независимо кой метод за отваряне на винена бутилка използвате, вероятността да счупите бутилката е голяма.

Това са само няколко начини да отворите вино без тирбушон. Всичко останало за виното можете да научите на DiVino.Taste 2012.

Снимка: http://www.vagabondjourney.com

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *