Тази събота (18 август) беше денят на къпкейка. Амриканците имат много празници свързани с храната – националният ден на тиквичката (8 август), денят на картофа (19 август), денят на лимонадата (20 август). Списъкът е дълъг и любопитен и опредлено има дни, които трябва да се отбелязват – като рождения ден на Джулия Чайлд. В България също има подобни празненства – вчера например се отбеляза празникът на динята в с. Салманово.

По повод денят на къпкейка ви предлагам 7 идеи за глазура за къпкейкове. За основа на къпкейковете можете да използвате базисната рецепта за мъфини –

  • 1 пакетче масло125 грама, на стайна температура
  • 125 грама захар
  • 2 средно големи яйца
  • 125 грама брашно
  • 5 грама бакпулвер

Ето и 7-те идеи за глазура на къпкейкове:

1. Шоколадова глазура за къпкейкове – 150 грама накълцан шоколад; 1 с.л. сметана; 60 грама меко масло; 2/3 ч.ч. пудра захар. Шоколадът, маслото и сметаната се разтапят на слаб огън. Добавя се пудрата захар и се бърка до получаване на гладка смес.

2. Глазура с фастъчено маслко – 1/2 ч.ч. твърдо фастъчено масло; 1/2 ч.ч. меко масло; 2 ч.л. ванилова есенция; 2 ч.ч. пудра захар, пресята; 2 с.л. мляко. Всички продукти се разбиват с миксер до получаване на хомогенна смес.

3. Глазура с орехи: 1 ч.ч. крема сирене; 1 1/2 ч.ч. пудра захар, пресята; 1 с.л. лимонов сок; 1 ч.л. ванилова есенция; 3 с.л. накълцани орехи. Крема сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер на бавни обороти. Добавя се ванилията и лимоновия сок. Изстиналите мъфини се намазват със сместа и се поръсват с орехи.

4. Черешова глазура: 1 1/2 ч.ч. пудра захар; 1/2 ч.ч. масло; щипка сол; червена сладкарска боя; коктейлни череши. Захарта, маслото, солта и боята се размсват добре. Мъфините се намазват със сместа и се декорират с коктейлни череши. Идеален начин да превърните черешовите мъфини в къпкейкове.

5. Глазура със стафиди и лешници – 1/2 ч.ч. масло; 2 с.л. пудра захар, пресята; 1 ч.л. ванилова есенция; 1 с.л. настъргана лимонова кора; 3 с.л. накълцани печени лешници (безсолни); 2 с.л. стафиди. Всички съставки се смесват и се бърка до получаване на хомогенна смес.

6. Бананова глазура – прави се подобно на глазурата с орехи, но вместо да се поръсят къпкейковете с орехи се декорират с нарязан банан.

7. Глазура с лавандула и мед – 1/2 ч.ч. кремс ирене; 2/3 ч.ч. пудра захар, пресята; 2-3  с.л. мед, синя сладкарска боя; сухи светчета от лавандула. Крема сиренето, пудрата захар меда и боята се разбиват до получаване на гладка смес, добавят се и половината цветчета. С останалите цветчета от лавандула се декорират къпкейковете.

Рецептите за глазури са вдъхновени от книгата „500 мъфина и къпкейка“ на Фъгъл Коноли и Юдит Фертих.

Снимка от: http://travel.ninemsn.com.au