glazura_za_kapkeikove

Тази събота (18 август) беше денят на къпкейка. Амриканците имат много празници свързани с храната – националният ден на тиквичката (8 август), денят на картофа (19 август), денят на лимонадата (20 август). Списъкът е дълъг и любопитен и опредлено има дни, които трябва да се отбелязват – като рождения ден на Джулия Чайлд. В България също има подобни празненства – вчера например се отбеляза празникът на динята в с. Салманово.

По повод денят на къпкейка ви предлагам 7 идеи за глазура за къпкейкове. За основа на къпкейковете можете да използвате базисната рецепта за мъфини –

  • 1 пакетче масло125 грама, на стайна температура
  • 125 грама захар
  • 2 средно големи яйца
  • 125 грама брашно
  • 5 грама бакпулвер

Ето и 7-те идеи за глазура на къпкейкове:

1. Шоколадова глазура за къпкейкове – 150 грама накълцан шоколад; 1 с.л. сметана; 60 грама меко масло; 2/3 ч.ч. пудра захар. Шоколадът, маслото и сметаната се разтапят на слаб огън. Добавя се пудрата захар и се бърка до получаване на гладка смес.

2. Глазура с фастъчено маслко – 1/2 ч.ч. твърдо фастъчено масло; 1/2 ч.ч. меко масло; 2 ч.л. ванилова есенция; 2 ч.ч. пудра захар, пресята; 2 с.л. мляко. Всички продукти се разбиват с миксер до получаване на хомогенна смес.

3. Глазура с орехи: 1 ч.ч. крема сирене; 1 1/2 ч.ч. пудра захар, пресята; 1 с.л. лимонов сок; 1 ч.л. ванилова есенция; 3 с.л. накълцани орехи. Крема сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер на бавни обороти. Добавя се ванилията и лимоновия сок. Изстиналите мъфини се намазват със сместа и се поръсват с орехи.

4. Черешова глазура: 1 1/2 ч.ч. пудра захар; 1/2 ч.ч. масло; щипка сол; червена сладкарска боя; коктейлни череши. Захарта, маслото, солта и боята се размсват добре. Мъфините се намазват със сместа и се декорират с коктейлни череши. Идеален начин да превърните черешовите мъфини в къпкейкове.

5. Глазура със стафиди и лешници – 1/2 ч.ч. масло; 2 с.л. пудра захар, пресята; 1 ч.л. ванилова есенция; 1 с.л. настъргана лимонова кора; 3 с.л. накълцани печени лешници (безсолни); 2 с.л. стафиди. Всички съставки се смесват и се бърка до получаване на хомогенна смес.

6. Бананова глазура – прави се подобно на глазурата с орехи, но вместо да се поръсят къпкейковете с орехи се декорират с нарязан банан.

7. Глазура с лавандула и мед – 1/2 ч.ч. кремс ирене; 2/3 ч.ч. пудра захар, пресята; 2-3  с.л. мед, синя сладкарска боя; сухи светчета от лавандула. Крема сиренето, пудрата захар меда и боята се разбиват до получаване на гладка смес, добавят се и половината цветчета. С останалите цветчета от лавандула се декорират къпкейковете.

Рецептите за глазури са вдъхновени от книгата „500 мъфина и къпкейка“ на Фъгъл Коноли и Юдит Фертих.

Снимка от: http://travel.ninemsn.com.au

 

4 отговори
  1. sheytanova
    sheytanova says:

    Пробвал ли си когато ги извадиш от тавичката да ги оставиш да изстинат на решетка и чак след това да опиташ да махнеш хартиената формичка? Поздрави!

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *