Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас – там винаги са особено любезни и винаги ми предлагат най-доброто решения. Само им „хвърлям“ каква идея имам и те „клъвват“ и ми дават решение и риба. Та, казах им, че искам да приготвя риба с орехи, домати, зеленчуци и те ми предложиха да взема африкански сом. Видях, че рибата е прясна, миришеше добре, беше филетирана – идеална за рецептата!
Оказа се, че африканският сом всъщност е български и се въди близо до Панагюрище в село Баня. Африканският сом се отглеждал в специална ферма за африкански сом и предимството пред редица други риби е, че не мирише на тиня, на водоеми и т.нат. Това е всъщност една от причините напоследък да пропускам да приготвям шаран – защото последния път шаранът ми миришеше на застояла вода.
И така освен филета от африкански сом за рецептата са необходими още лук, домати, целина, магданоз, морков, сушени зеленчуци, орехи, сол, зехтин. По желание можете да поднесете африканския сом с резенчета лимон.
Вижте още рецепти с риба:
Пъстърва с майонеза и пресни картофи
Риба перка с бяло вино на фурна
Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук
Пъстърва с орехи и печени домати
Африкански сом с орехи и зеленчуци на фурна

От 07/27/2014
Публикувано на :Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас - там винаги са …
Необходими продукти
- 3 филета африкански сом около 500 грама
- 1 малка глава лук
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 малък морков настърган
- 1 средно голям домат
- 1 с.л. целина нарязана на ситно
- 3-4 стръка магданоз
- 1 с.л. сушени зеленчуци
- 30 грама орехи нарязани на ситно
- шарен пипер на вкус
- сол на вкус
Приготвяне
- Филетата от африкански сом се нарязват на парчета (аз нарязах всяко филе на 3 парчета) и с четка се намазват със зехтин. Запичат се леко от двете страни на тиган.
- През това време се задушава лука, моркова и целината. Прибавят се сушените зеленчуци, подправките, солта. Добавят се настърганите домати и орехите. Оставя се сместа да се посгъсти.
- Филетата от африканския сом се слагат на дъното на тавичка и се поливат с горещата смес. Рибата се пече около 20-25 минути в предварително загряна фурна на 160 градуса.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Извинявайте, но в неоходимите продукти не пишете количеството домати, които слагате при приготвяне на сместа?!
Моля за уточнение!
Извинявам се, но съм пропуснала количеството на доматите – аз настъргах 1 средно голям домат! Поздрави!