Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас – там винаги са особено любезни и винаги ми предлагат най-доброто решения. Само им „хвърлям“ каква идея имам и те „клъвват“ и ми дават решение и риба. Та, казах им, че искам да приготвя риба с орехи, домати, зеленчуци и те ми предложиха да взема африкански сом. Видях, че рибата е прясна, миришеше добре, беше филетирана – идеална за рецептата!

Оказа се, че африканският сом всъщност е български и се въди близо до Панагюрище в село Баня. Африканският сом се отглеждал в специална ферма за африкански сом и предимството пред редица други риби е, че не мирише на тиня, на водоеми и т.нат. Това е всъщност една от причините напоследък да пропускам да приготвям шаран – защото последния път шаранът ми миришеше на застояла вода.

И така освен филета от африкански сом за рецептата са необходими още лук, домати, целина, магданоз, морков, сушени зеленчуци, орехи, сол, зехтин. По желание можете да поднесете африканския сом с резенчета лимон.

Вижте още рецепти с риба:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Риба перка с бяло вино на фурна

Рибни шишчета от бял амур

Рибна чорба със сьомга

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пържен амур със зелева салата

Пъстърва с орехи и печени домати

 

Африкански сом с орехи и зеленчуци на фурна

afrikanski-som-s-orehi-i-zelenchutsi-na-furna

От sheytanova

Публикувано на : 07/27/2014

    Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас – там винаги са …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Филетата от африкански сом се нарязват на парчета (аз нарязах всяко филе на 3 парчета) и с четка се намазват със зехтин. Запичат се леко от двете страни на тиган.
    2. През това време се задушава лука, моркова и целината. Прибавят се сушените зеленчуци, подправките, солта. Добавят се настърганите домати и орехите. Оставя се сместа да се посгъсти.
    3. Филетата от африканския сом се слагат на дъното на тавичка и се поливат с горещата смес. Рибата се пече около 20-25 минути в предварително загряна фурна на 160 градуса.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress