За тази рецепта ви е необходима една хубава агнешка плешка около 2,5 килограма. Когато плешката е по-малка, товз означава, че агнето е доста малко и на практика от месото остава доста малко, за сметка на кокалетата, които получавате като резултат. За мен най-вкусно става месото от плешка, когато цялата плешка е между 2,5 и 3 кг. Може да ви се струва огромно това количество и навярно сте прави. Но това, което аз правя е – купувам една голяма плешка, моля в месарницата да ми я нарежат на порции и я приготвям на 2 пъти. Освен ако не говорим за празник, семейно събиране, гости и тогава приготвям цялата агнешка плешка.
Днес например приготвих половин плешка.
Необходими продукти:
агнешка плешка – около 1,2 кг
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. мащерка
1 щипка лют червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
с.л. соев сос
4 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Агнешката плешка (нарязана на порции) се осолява, слага се в тавичка и се полива с тънка струйка (1 с.л.) олио. Покрива се с фолио и се пече в предваарително загряна фурна на 180 градуса около 1 час. През това време смесете черния пипер, червения, мащерката, лютия червен пипер, чесъна, соевия сос с 3 с.л. олио. След като агнешката плешка се е пекла 1 час, махнете фолиото и намажете с помощта на четка сместта върху парчетата агнешко месо. Запечете още 15-20 минути и извадете от фурната. Оставете месото да си „почине“ 15 минути и поднесете топло с любимите ви гарнитури.
Малки хитринки:
Същата рецепта можете да изпълните с агнешко бутче, което предварително следва да е нарязано на порции. А дори и с агнешки врат.
Ето още идеи за приготвяне на агнешко:
Агнешко с коприва, мляко и яйца
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg