Комбинацията от агнешко месо и аспержи ми допада изключително много и затова в няколко мои рецепти залагам на нея, като например при приготвянето на агнешко с резене и аспержи. Апержите са лесни и бързи за приготвяне и добър партньор както на различни видове меса, така и за заленчукови ордьоври. Или просто аспержи с хамон и маон. В тази рецепта хамонът също присъства, който обогатява вкуса на агнешкото и овкусява добре. Опитайте предварително хамона на вкус, за да видите колко е солен и да съобразите колко сол да сложите на агнешкото роле. Колкото по-солен е хамонът, толкова по-малко сол сложете на агнешкото месо. Можете да замените хамона с прошуто или друг вид шунка.
За тази рецепта можете да използвате агнешко месо – от гръбче или от плешка, което да е предварително обезкостено. Аз лично помолих във Вашата месарница да го обезкостят вместо мен. Плънката търпи вариации – приготвяла съм агнешко роле със спанак, с лапад и коприва, с крем сирене и ядки… Развихрете въображението си и сложете любимите ви продукти!
Необходими продукти:
около 1, 5 грама обезкостено агнешко месо от плешка или гръбче
6-7 слайса хамон (или прошуто)
8-10 стръка аспержи
аспержи
1 с.л. микс от билки (много нарязазана мащерка, розмарин, магданоз) + малко черен пипер и червен пипер
черен пипер – прясно смлян
сол – на вкус
Начин на приготвяне на агнешко роле с аспержи и хамон:
Обелете стъблата на аспержите с белачка за картофи. Отрежете около 1-2 см от най-долната част на стъблото.
Поръсете агнешкото месо с прясно смлян черен пипер и осолете.
Наредете отгоре слайсовете хамон или прошуто.
Наредете аспержите.
Завийте ролето.
Завържете с дебел бял конец или сложете в мрежичка. Смесете 1-2 с.л. зехтин с билковата смес и втрийте в ролето.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с фолио за около 1 час. На дъното на тавичката можете да сложите малко водичка, бира или бульон. След това махнете фолиото и запечете за още 20-30 минути. Извадете от фурната и оставете месото да си почине.
Нарежете на филийки, като махнете мрежичката или конците и поднесете.
Да ви е сладко!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg