Като чуете агнешко с картофи сигурно си представяте печено агнешко с картофи (най-често цяло бутче  или плешка) или пък агнешка яхния с картофи. Идеята за тази рецепта я взаимствах от списание GoodFood, където е наречена Агнешко с картофи Дофиноаз. Атрактивното в случая е начинът, по който са наредени картофите от една страна. Второто различни нещо е, че агнешкото месо се пече от предния ден и реално на втория ден се обезкостява, накъсва се на парчета и се пече заедно с картофите.

Аз промених малко рецептата по мой вкус. Едната промяна се състои в това, че не сложих цяла бутилка вино в ястието. Всъщност не сложих никакво вино. В оригиналната рецепта на Good Food към агнешкото с картофи се прибавя цяла бутилка червено вино, но аз лично го асоциирам с по-тежки меса, по-зимни рецепти и някак си не ми се връзваше. Още повече, че червеното вино винаги променя цвета на ястието. Така, че си го спестих.

Другото нещо, което направих различно е обработката на картофите. В рецептата агнешко с картофи Дофиноаз самите картофи се сваряват съвсем леко. Аз ги нарязах на тънко и ги наредих директно върху обезкостеното агнешко месо.

И последно 🙂 Аз използвах агнешка плешка (около 2,5 кг), както е по оригиналната рецепта за агнешко с картофи, но следващия път мисля да приготвя това ястие с агнешко бутче. То не е толкова мазно и реално се губи по-малко 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук –  https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешко в картофи

agneshko-s-kartofi

От sheytanova

Публикувано на : 03/18/2014

  • Брой / порции: 6 -7 порции

Като чуете агнешко с картофи сигурно си представяте печено агнешко с …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Едро нарязаните зеленчуци се осоляват, добавят се подправките и доматеното пюре и се разбърква. Слагат се в тавичка за печене и отгоре се слага агнешката плешка.
  2. Посолява се и се добавя малко вода. Покрива се с фолио.
  3. Агнешката плешка се пече около 3 часа на около 170 градуса. Оставя се в хладилник за 1 нощ.
  4. На следващия ден месото се обезкостява и се накъсва на малки парчета. Премахва се мазнината. Месото се връща в тавата като се запазва желираното сосче и зеленчуците.
  5. Картофите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху агнешкото месо.
  6. Отгоре се слага нарязано на ситно масло.
  7. В предварително загряна фурна ястието се запича за още около 40-50 минути.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress