Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.
Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.
В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Агнешко с критараки

От 04/01/2020
Публикувано на :Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция …
Необходими продукти
- 700 грама агнешко месо от бут, обезкостено
- 500 грама критараки
- 3 стръка лук пресен
- 1 глава лук стар
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. олио
- 1 щипка индийско орехче
- 2 щипки канела
- черен пипер
- сол
Приготвяне
- Обезкостеното агнепко месо се нарязва на хапки.
- В сгорещеното олио се слагат старият, 2 стръка пресен лук и чесънът да омекнат. Прибавят се хапките агнешко месо. Задушават се и се разбъркват регулярно.
- Прибавя се доматеното пюре, черния пипер, индийското орехче, канелата, солта и се разбърква. Месото се залива с вода и се готви докато е готово.
- Прибавя се критиракито, заедно с още малко вода. Готви се около 8-9 минути и се разбърква. При необходимост се добава още вода.1
WordPress Recipe Plugin by ReciPress