За произхода на лаваша спорят редица държави, сред които Армения, Иран и Азербайджан. Независимо от къде идва, хлябът е уникално вкусен, диетичен и се приготвя лесно. В състава на този вид хляб влизат само три съставки – брашно, вода и сол.

Дебелината на лаваша може да варира – в зависимост от това колко тънко е разточен. Традиционно арменският хляб лаваш е доста тънък. Аз също го предпочитам такъв – правя го леко попрепчен и хрупкав. Вие, ако желаете може да го разточите една идея по-дебело и да го напарвите на питка за дюнер. Пропорцията на съставките е следната 3:1, т.е. 3 части брашно и 1 част вода, като се добавя и сол.

Арменски хляб – лаваш Recipe

lavash_armenski_hlyab

От sheytanova

Публикувано на : 07/18/2012

    За произхода на лаваша спорят редица държави, сред които Армения, Иран и …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. От брашното, водата и солта се прави еластично тесто (меси се около 5 минут), след което се разделя на топки и се оставя върху набрашнения плот да си почине около 20-30 минути
    2. Върху набрашнена повърхност се разточва на тънко във формата на кръг (или във формата на тавата ви за печене.
      lavash_testo
    3. Фурната се загрява не около 200 градуса. Пекат се 7-8 минути от едната страна и още толкова от другата. Колкото повече се държат във фурната, толкова по твърди и хрупкави стават.
    4. След като се извади от фурната, по желани есе намазва с масло.
      lavash_armenski_hlyab

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress