asefatida_podpravka_s_dah_na_chesan

Асефатида е подправка, популярна в иранската, индийската кухня и като цяло в азиатската кухня. Асефатида  е подправка с дъх на чесън. Има силен аромат и особено в началото, внимавайте с количвствата. Много хора, които не обичат вкуса на чесъна я използват при приготвянето на ястия. Други пък, които обичат чесъна, но ненавиждат беленето му – също я използват.

Аз я открих сравнително скоро и последно приготвих боб с асефатида. Изключително подходяща за ориз, зеленчукови ястия и варива. Използва се също и към агнешко месо в Иран, Афганистан и кюрдските кухни.

Единственото място, на което съм виждала да я продават за момента е магазин Бахарат. Има я в прахообразна форма. Иначе ако ходите до Дубай или Индия, задължително си купете малко пакетче от подправката.

Използването на асефатида помага предотвратяването на подуването на корема и улеснява смилането на храната. Точно по тази причина е добре да слагате по малко от подправката, когато приготвяте боб или други храни, които предизвикват газове. Асефатида се използва и широко в Аюрведа заради антисептичните си свойства.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *