Предлагам ви едно много лесно за приготвяне предястие, при което купуването и по-скоро намирането на продуктите е единственото по-особено нещо. Всъщност продуктите можете да ги намерите в по-големите супермаркети и със сигурност – в деликатесните магазини. Хамонът серано и сиренето маон купих от иберийската седмица на Лидл. Бързам да уточня, че хамонът серано лесно може да бъде заменен от прошуто крудо, а сиренето маон – от пармезан или гарна падано например. По този начин ястието ви от испанско автоматично става италианско 🙂

Сиренето маон е откритие за мен – видях го в Лидл и го взех, защото никога не бях опитвала такова, а аз обичам да експериментирам с вкусове постоянно. Очарована останах – от текстурата, от аромата, от начина, по който си партнира с хамона и аспержите.

сирене-маон

Сиренето маон е испанско и по-точно от Менорка и е носи името на столицата на острова. Балеарският остров има вековна история в производството на сирене. За производството на маон се използва млякото на две породи крави, като кравите на Менорка са специално подбрани, за да дават по много и то качествено мляко, от което се произвежда известното сирене.

Необходими продукти

12 стръха аспержи

12 слайса хамон

50 грама сирене маон

зехтин за намазване на тавичката (или спрей)

Начин на приготвяне на аспержи с хамон серано и маон

Стеблата на аспержите се обелват с картофобелачка като се запазват върховете. Най-долната част на стеблото се маха (около 1-2 см). Около всеки стрък аспержи се увива плътно по един слайс хамон.

аспержи-хамон-серано

Навитите с хамон аспержи се слагат в намаслена тавичка.

аспержи-хамон

Пекат в предварително загряна фурна на 180 градуса за 7-8 минути. След това се вадят, поръсват се с настърганото сирене и се оставят за още няколко минути докато сиренето се разтопи.

Поднесете топли с чаша любимо вино!

Малки хитринки:

Най-долната част от стеблата на аспержите, която се изрязва може да се съхрани във фризер и да се използва при варенето на домашен зеленчуков бульон (за по-богат вкус).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *