Аюрведичната сол се добива от Хималаите и е възникнала след дехидратацията на океана, който е съществувало там преди милиони години.

Защо аюрведичната сол е различна?

Аюрведа солта, както подсказва и името й най-често се използва от хората, които следват принципите на аюрведа („знание за живота“). Накратко казано аюрведа е система от медицински знания за лечение и профилактика на различни болести. Според аюрведа болестите могат да бъдат разделени на 6 категории според стадия на тяхното развитие.

За какво се използва аюрведичната сол?

Аюрведичната сол се използва за консервиране на храни и за подправка на супи, сосове, месни и зеленчукови ястия и др. Розовата на цвят сол може да се използва като обща готварска сол. Вкусът й е мек, кръгъл и е с деликатен солена острота. Също така е идеална за консервиране на храни.

Рецепта за разтвор с аюрведична сол

Аюрведа солта може да се използва като физиологичен разтвор. Ето рецепта за разтвор с аюрведична сол: разтворете 1ч.л. сол в 1/2 литра питейна вода и пийте по няколко пъти на ден.

Вкусът на солта от Хималаите е мек, не толкова остър, солен.

Аюрведичната сол има бял цвят с розов оттенък. Тя има много приятен  вкус с продължителен аромат.

Каква аюрведична сол да купя?

Пазарът ни е залят от „розова сол“, но само тази, внесена от Пакистан, от Хималаите има свойствата и качествата на аюрведичната сол. Така че най-добре е да не се поддавате на ниската цена на аюрведичната сол, която се продава. Моят съвет е да купите аюрведична сол от специализираните магазини за подправки или от био магазините. Аюрведичната сол, която ползвам аз е от Биомаг и е от марката Sonnentor, за която вече съм ви писала, защото използвам и други нейни подправки, като например кърито на Sonnentor.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It