баница-с-кисело-зеле

Никога до сега не бях приготвяла баница с кисело зеле, но опитах наскоро и много ми допадна. Рецептата за баница с кисело зеле, може да я изпълните и с домашни кори, но аз я правих сутрин за закуска и не ми остана време. Вкусът би бил различен, но липсата на домашни кори за баница не трябва да ви спира да приготвите баницата.

Необходими продукти:
500 гр – кори за баница
Една средно голяма кисела зелка
100 мл олио или 2 препълнени лъжици свинска мас /по желание/
2 супени лъжици олио – за поръсване

Подправки:
половин чаена лъжичка черен пипер
половин чаена лъжичка куркума
1 супена лъжица чубрица
1 супена лъжица червен пипер
Това са подправките, които предпочитам аз. Вие може да ги замените по ваш вкус.

Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ситно и леко се измива, за да се обезсоли и да се премахне наситения кисел вкус. Слага се в гевгир да се отцеди. В тенджера се слага мазнината да се загрее и се слага зелето, за да се задуши. Добавят се и подправките. Оставя се на котлона докато течността изври, зелето омекне и остане само на мазнина. Корите за баница се разстилат. Върху всяка кора се поръсва от задушеното зеле и се навива. Навитите кори се нареждат в походяща тава. Тя предварително леко е намазана с мазнина, или на дъното е сложена хартия за печене. Навитата баница със кисело зеле се поръсва леко с мазнина – олио или свинска мас. Слага се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 8-10 минути градусите се намаляват на 160. Пече се общо около 25 минути.

Малки хитринки:
Ако корите за баница, които ползвате са по-фини, може да се слагат по две и след това да се навиват.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg