Миналата седмица приготвих канелони с пилешко и броколи специално за Даниел и той ми върна жеста и ми сподели една рецепта, която често се приготвя във Велико Търново, където той живее. Написа ми я на лично съобщение във фейсбук и аз веднага прегърнах идеята да я приготвя, защото изглеждаше лесна и всички продукти ги имах у дома – брашно, яйца, сода, колбас, олио, сол, сирене, кимион. Но тъй като съм много чувствителна на тема „мерудия“ заради името на блога ми, веднага изтрелях „Какво разбираш под мерудия?“ и той отговори “ Вкъщи мерудия=магданоз“.
Та, в Търново на магданоза викат мерудия. Мерудия още се казва като обобщаващо на много зелени подправки – мерудии, както и на сминдуха. Като казах сминдух и се сетих за дъхавия хляб с борколи от миналата седмица, който сервирах със сминдух (или както някои биха казали – с мерудия).
Ще ви дам рецептата, така както Даниел ми описа. Аз намалих дозата на половина (като за двама души), т.е използвах два пъти по-малко продукти, от тези описани по-долу:
Pin ItБърза баница по великотърновски с колбас и мерудия Recipe

От 08/16/2012
Публикувано на :Миналата седмица приготвих канелони с пилешко и броколи специално за …
Необходими продукти
- 4 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. хлебна сода
- 6 с.л. олио
- 15 с.л. брашно
- 150 грама сирене натрошено
- 150 грама салам аз използвах шпеков, нарязан на кубчета
- мерудия иначе казано - магданоз
- сол
- черен пипер
- кимион
- кашкавал настърган, за поръсване
Приготвяне
- Всички продукти се объркват в купа и сместа се излива в съда за печене.
- Пече се на умерена фурна за около 20-30 минути. По желание може да се настърже кашкавал отгоре.
- Най-вкусна великотърновската баница е топла! Поднесете с айран!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Изглежда много добре, Вили! Поздравления! :)))
Мерси на теб за рецептата, Дани! Толкова бърза за приготвяне закуска рядко има 🙂 Оаквам следващите рецепти, популярни в Търново!
Тази баница бих я правила всяка седмица 🙂