bento_klasichesko

Какво е бенто?

Бенто е домашно приготвена храна, поставена в правоъгълна кутия, най-често в японската култура. Японците са си приготвяли японски обяд в кутия още от 5 век. Най-често в кутията (която е разделена на мини-кутийки, отделения) има ориз, риба, месо, салата от пресни или кисели зеленчуци.

Бенто – една вековна японска традиция набира широка популярност и у нас

Бентото набира все по-широка популярност и у нас. Така например в Хепи суши, ресторантът, който се намира на бул. Раковска в София предлагат два вида бенто бокс. Единият се казва „Тори БЕН“ (на картинката) и съдържа хрупкаво пиле върху чеснов дресинг, темпура зеленчуци, хосомаки краставица (3 броя), хосомаки хрупкава сьомга (3 броя) и пикантна зеленчукова салата (с краставици, белени домати, зелена салата и пикантен дресинг). Другият бенто бокс носи звучното японско име „Якитори БЕН“ и включва дайкон салата, калифорния скарида, якитори пиле и бисквитен десерт.

За кого е бенто?

Бенто боксовете са изключително подходящи за хора, които се докосват за пръв път до японската кухня, защото имат шанса да опитат няколко японски ястия едновременно. Примамлива е и относително ниската им цена (около 10 лв за бенто), в сравнение с порция суши например. В общия случай с един японски бенто бокс човек може да се наобядва.

Бенто като изкуство

Подреждането на Бенто е истинско изкуство. На първо място самата кутия – преди няколко години, когато имах възможността да пътувам до Токио съм виждала магазин специално за ветрила и бенто кутии, които са инкрустирани, нарисувани, декорирани… като истинско произведение на изкуството. Те са според мен все пак по-скоро сувенирни, отколкото да се използват всекидневно. Има и по-обикновени кутии (пластмасови, алуминиеви, метални), които са с различна форма и са разделени с различни по големина отделения.

Самото подреждане на бенто е също любопитно. Някои японски домакини подреждат храната в различна форма – като анимационен герой, цвете, паметници, сгради. Този стил на подреждане на бенто си има и име –  kyaraben. Японците от десетилетия обръщат внимание не само върху хранителните качества на храната, но и на начина, по който тя изглежда. Ето няколко примера:

В други страни също има подобна традиция за домашен обяд в кутия – във Филипините се нарича баон, а в Индия тифин. Този тип хранене в кутии е изключително подходящ за работещите в отдалечен от града офис, за ученици, за пътуващи.

Бенто става любим и на хората, запалени по зелената идея – чрез използването на японските кутии бенто за много кратна употреба се изхвърлят многократно по-малко отпадъци.

Снимки: www.vegetablefruitcarving.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *