В петък и събота (12 и 13 април) се проведе био изложение, на който присъстваха редица български производители на био храни. За жалост събитието не получи кой знае какъв медите отзвук, но който се интересува и има отношение към био храната беше там.

Направи силно впечатление, че България се развива интензивно по отношение на производството на суровини, но малко са фирмите, които ги преработват. Една от тези марки е „Хармоника“, която освен че произвежда висококачествено прясно и кисело мляко, сирене, яйца добива все по-голяма популярност и с олиото, мановия мед,рачела от тиква, корите за баница, бозата и шоколадите си.

Harmonika_produkti

produkti_harmonica

Радостно е да се съобщи, че броят на сертифицираните вино производители също се увеличава. В CasaVino можете да намерите голяма част от тези вина.

casa_vino_bio_vino

Също така на изложението посетителите успяха да се запознаят и с разнообразни производители на качествен мед. За мен  беше любопитно да видя на био изложението щанда на био детска кухня  „ЗеЛео“ – детската кухня, в която се готви само с органични храни. За моя изненада цената на органичната детска кухня е само с около 30-40% по-скъпа от традиционната. Според сайта на детската кухня едно меню излиза по 11 лева на ден.

За любителите на здравословната храна Ути Бъчваров приготви вкусна гозба с био тиквички, моркови и ориз.

uti_bachvarov

Първите крачки към по-здравословното хранене у нас са направени. Цените на органичните продукти за мнозина обаче остават високи. Превръщането на био продукти в масови не знам дали ще се случи и ако да, то не можем да кажем кога. Едно е сигурно, за да се доверим да плащаме една идея по-високата цена, трябва да сме убедени наистина в качеството на продуктите, които купуваме. А с био изложение като това, нещата ще се случат!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
2 отговори
 1. Борман Комерс
  Борман Комерс says:

  За съжаление, леко се изопачава понятието „био храни“ в много аспекти. Тази инициатива е изключително полезна и трябва да се насърчават подобен род изяви, и от фирми и от държавата!
  Дано да не е късно вече, когато основното изискване за харакеристиката на една храна да бъде „био“ ще дойде и за България.
  Успех желаем на подобен род начинания!

  Отговор
 2. guess who
  guess who says:

  По отношение на т.нар.био кухня „Зелео“ моите лични впечатления:нямат актуален сертификат,че са био(поне не го показват публично);работят в ‘сивия’ сектор(не издават касови бележки за сумите,а при поискване дават фалшиви фактури);понякога получавахме определено неприемлива като качество храна.Не се лъжете,ние спряхме навреме.По-добре да си сготвим истинска био храна вкъщи!

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *