Сиренето гауда традиционно се произвежда в селските ферми на Холандия. Консистенцията му е относително твърда, прави се от краве мляко. Производството му датира от 16 век и носи името на холандския град „Гауда“, който се намира близо до Ротердам.
По какво да познаем холандската гауда?
Холандското сирене гауда е покрито с тънка гладка восъчна кора. Вътрешността на питата на гаудата е тъмно жълта и доста твърда и люспеста. Оригиналната гауда зрее поне 18 месеца.
В България също се произвежда гауда от органично краве мляко. Вкусът и ароматът й се отличават в някои направления от холандския оригинал, но си заслужава да я опитате. Ароматът на гаудата на Хармоника е силен, комплексен, вкусът е маслен и плътен. В ресторант Хеброс в Пловдив миналата година опитах българска гауда и бях очарована. До тогава не бях си представяла, че у нас може да се произвеждат толкова добри традиционно холандски сирена.
Според мен ще се комбинира добре с бели плодови вина, които имат средно към леко тяло – например шардоне, ризлинг, пино гри.
Вижте още:
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!