Като застуди навън едно от първите ястия, които приготвям е зрял боб. Някак си яхнията от боб я свързвам със зимата още от дете. Спомням си как майка ми накисваше боба от предната нощ и след това на следващия ден сменяше водата след като заври.

Обичам боб яхния и това си е! Деан е много претенциозен на тема боб и все му се струва, че бобът е недоварен. Опитах какви ли не марки боб, различни реколти, производители и се убеждавам за пореден път, че все пак тайната си е във варенето. Правило номер едно – не слагам нито сол, нито нищо друго, докато се вари боба (само 1 с.л. олио) и правило номер две – вари се мноооого дълго време. Ако правило едно и две не проработят прилагам правило номер три – добавям към боба суджук или наденица. И така умилостивявам Деан.

Този път към боб яхнията запекох на фурна телешки суджук, който си поръчах да ми донесат от Вашата месарница. Изключително съм доволна, защото до колкото съм запозната този суджук се приготвя в самата месарница и месото вътре е качествено.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гювече с карначе

Свински джолан с прясно зеле и боб

Задушена кладница с пресен лук и карначе върху арабска питка

Пресни картофи с парченца наденица на фурна

Кафява леща с наденица

Наденички и картофи с домати

 Pin It

Боб яхния със суджук

bob_yahnia_sas_sudjuk

От sheytanova

Публикувано на : 11/21/2013

  • Брой / порции: 2 порции
  • Приготвяне : 3 часа 0 минута

Като застуди навън едно от първите ястия, които приготвям е зрял боб. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Бобът (250 грама) се накисва във вода от предната вечер.
  2. Слага се във вода и след като заври, водата се сменя.
  3. След това се вари до готовност (аз лично варя поне 2 часа боба, като доливам топла вода при необходимост). В зависимост от боба варенето може да продължи от час до 3-4 часа. За ваше улеснение използвайте тенджера под налягане.
  4. В отделен със запържете нарязаните на ситно лук и морков и след като са готови, добавете червения пипер и разбъркайте. Добавете веднага към сварения боб.
  5. Добавете сол, сушените зеленчуци, доматите и останалите подправки и доварете докато моркова и лука се сварят напълно.
  6. Сгъстете боба като предварително размиете брашното в малко вода, за да не стане на бучки. Вземете няколко лъжици сварени бобови зърна и с помощта на вилица ги намачкайте и върнете обратно към яхнията.
  7. Запечете суджука във фурната, като предварително направите разрези с нож и след това го прибавете към боба.
  8. Сервирайте боб яхнията със суджук топла.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress