Днес (31.07.2013) е църковният празник Богородични заговезни. Празникът е неподвижен и се почита винаги на 31 юли. С него се слага началото на Богородичния пост. Заговезни са православни църковни празници, които се отбелязват преди началото на поста. През годината има Месни и Сирни заговезни, които са преди и в началото на Великите Великденски пости. Петрови заговезни са преди Петрови пости, Богородични заговезни са преди богородичните пости. Богородични пости са по-кратки, но са по-строги от другите пости с изключение на Великите Великденски пости. Коледните заговезни са преди Коледните пости.

Какво се яде на 31 юли – Богородични заговезни?

На Богородични заговезни около трапезата с блажни ястия се събира цялото семейство. Поднася се обредна заговезнишка погача. Много е важно питата да не се реже, а да се разчупи от най-старият член на семейството. Нарича се за здраве. В някои краища следващите три дена „тримирят“, гладуват, за да си пречистят тялом и духом.

След Заговезни започват Богородичните пости, които свършват на 15 август с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица познат като Голяма Богородица. На Богородични заговезни църквата почита Св. Евдоким. Имен ден имат Евдоким и Евдокия.

Снимка: http://www.balkanec.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *