Спелта или динкел е естествен хибрид между двузърнестият лимец и вид диво жито. Смята се, че спелтата е предшественик на познатата ни пшеница. Спелтата се приема за здравословна храна заради високото съдържание на протеини, минерали, витамини. Спелтата има балансираното количество на глутен. Спелтата не увеличава доходите си чрез торене, което я прави органически чиста земеделска култура.
Затова брашното от спелта е здравословно, лесно се усвоява и бързо се смила от организма.

Хлябът, изпечен от брашно от спелта е по-пухкав и вкусът се харесва на много хора. Брашното е подходящо и за диети. Брашното от спелта е подходящо за каши за деца след шест месечна възраст. От брашно от спелта се правят макарони, спагети, юфка. Те са с по-нежен вкус от тези от пшеница. В рецептите за хляб брашното от спелта може да се използва заедно с други видове брашно. Може да се комбинира с мед, ядки, семена.

Може да се прави хляб от брашно от спелта и в домашна хлебопекарна.

Вече у нас могат да се намерят основно два вида брашно от спелта – бяло и пълнозърнесто.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bgPin It