Приготвям се за едно вълнуващо пътуване до Рим – един от най-красивите градове в света според мен. Макар да съм била там десетки пъти, всяко пътуване до Вечния град ме кара да мечтая… Впечатляващата архитектура, прекрасните магазини, романтичните малки улички, Ватикана, Тибър-ът лакатушещ из града… всичко обичам в този град, всичко!
Не на последно място обаче превъзходната кухня! Та докато мечтая за Рим и за кухнята там веднага се сещам за един ресторант в Рим Алла рампа, в непосредствена близост до Piazza di Spagna. Макар да е посещавано от доста туристи, заради близостта си до редица забележителности, доста от местните също го посещават. Имат опция да опитате от всичките им апетайзери, които са разположени в едната зала за ресторанта. Изключителна възможност да опитате паниране моцарела, мортадела, жабешки бутчета, различни салата с паста и какво ли още не! Та, ако сте наблизо до Испанските стъпала и е време за обяд или вечеря, не се колебайте – Алла Рампа е „ресторантът в Рим“! Само обърнете внимание, че един ден в седмицата е затворен ресторанта – ако не се лъжа беше в понеделник!
Та, в този ресторант за първи път опитах букатини ал’ аматричана и се влюбих от първата вилица. Макар произходът на тази рецепта да е от градчето Аматриче, силно е застъпена в кухнята на Рим и цялата област Лацио.
Букатините са вид паста, по дължина наподобяват на спагетите, но са по-дебели и са с дупка – „бука“, от където идва и името им.
За рецептата на букатини ал аматричана е една от рецептите, в която използвам „панчета“ Същата тази панчета, който използвахме в рецептата за ризи е бизи – венецианското ризото и също в рецептата за лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Пене ригате с гъби и бекон (Penne con funghi e pancetta)
Пене с богат доматен сос на фурна
Пълнозърнести спагети с песто росо
Букатини ал аматричана

От 04/29/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4 Servings
- Подготовка: 20 минути
- Приготвяне : 20 минути
- Готово след: 40 минути
Приготвям се за едно вълнуващо пътуване до Рим - един от най-красивите …
Необходими продукти
- 400 грама букатини
- 150 грама панчета (или друг вид бекон)
- 1 глава лук
- на върха на ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 с.л. лют червен пипер за предпочитане да не е смлян, а само натрушен, заедно със семките
- 1 ч.л. зехтин
- сол
- магданоз
Приготвяне
- Панчетата се нарязва на малки парченца и заедно със ситно нарязания лук се запържват в 1 с.л. зехтин, докато беконът порозовее.
- Добавят се настърганите домати, солта, черния пипер и лютия пипер. Оставя се на огъня докато доматите се сгъстят.
- През това време се сваряват букатините според инструкциите на опаковката.
- След като сосът и пастата са готови, изсипете соса върху букатините.
- Разбъркайте добре, за да може сосът да покрие всичката паста.
- Поднася се с магданоз и пармезан.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Easy
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!