Приготвям се за едно вълнуващо пътуване до Рим – един от най-красивите градове в света според мен. Макар да съм била там десетки пъти, всяко пътуване до Вечния град ме кара да мечтая… Впечатляващата архитектура, прекрасните магазини, романтичните малки улички, Ватикана, Тибър-ът лакатушещ из града… всичко обичам в този град, всичко!

Не на последно място обаче превъзходната кухня! Та докато мечтая за Рим и за кухнята там веднага се сещам за един ресторант в Рим Алла рампа, в непосредствена близост до Piazza di Spagna. Макар да е посещавано от доста туристи, заради близостта си до редица забележителности, доста от местните също го посещават. Имат опция да опитате от всичките им апетайзери, които са разположени в едната зала за ресторанта. Изключителна възможност да опитате паниране моцарела, мортадела, жабешки бутчета, различни салата с паста и какво ли още не! Та, ако сте наблизо до Испанските стъпала  и е време за обяд или вечеря, не се колебайте – Алла Рампа е „ресторантът в Рим“! Само обърнете внимание, че един ден в седмицата е затворен ресторанта – ако не се лъжа беше в понеделник!

Та, в този ресторант за първи път опитах букатини ал’ аматричана и се влюбих от първата вилица. Макар произходът на тази рецепта да е от градчето Аматриче, силно е застъпена в кухнята на Рим и цялата област Лацио.

Букатините са вид паста, по дължина наподобяват на спагетите, но са по-дебели и са с дупка – „бука“, от където идва и името им.

За рецептата на букатини ал аматричана е една от рецептите, в която използвам „панчета“ Същата тази панчета,  който използвахме в рецептата за ризи е бизи – венецианското ризото и също в рецептата за лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пене ригате с гъби и бекон (Penne con funghi e pancetta)

Пене с богат доматен сос на фурна

Пълнозърнести спагети с песто росо

 

 

Букатини ал аматричана

bucatini_amatriciana_magdanoz_parmezan

От sheytanova

Публикувано на : 04/29/2012

  • Брой / порции: 4 Servings
  • Подготовка: 20 минути
  • Приготвяне : 20 минути
  • Готово след: 40 минути

Приготвям се за едно вълнуващо пътуване до Рим – един от най-красивите …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Панчетата се нарязва на малки парченца и заедно със ситно нарязания лук се запържват в 1 с.л. зехтин, докато беконът порозовее.
  2. Добавят се настърганите домати, солта, черния пипер и лютия пипер. Оставя се на огъня докато доматите се сгъстят.
  3. През това време се сваряват букатините според инструкциите на опаковката.
  4. След като сосът и пастата са готови, изсипете соса върху букатините.
  5. Разбъркайте добре, за да може сосът да покрие всичката паста.
  6. Поднася се с магданоз и пармезан.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress