Целината е известна още и с името керевиз или кервиз. Споменавана е още от Омир и била любима храна на Афродита. „Магическата храна на боговете“, както са наричали керевиза съдържа много полезни вещества, зарежда с енергия и предпазва от болести.

Целината в кулинарията 

Целината отначало се е използвала за лечебни цели, а по късно и в кулинарията. Може да се пече, вари и пържи като всички зеленчуци. Избягва се продължителната термична обработка, защото променя цвета си. Жилките на стеблото трябва да се отстранят, защото не омекват при обработка. От корените може да се приготви чудесна салата. Може да се съчетае с ябълки или моркови. Сварените корени служат за приготвяне на пюрета, а водата в която са варени – за супи или сосове. Извлеченият сок е много полезен. От пресните стебла може да направите Хрупкава целина с рикота и орехи.

Керевизът е много подходящ при постни – яхния от боб черно око, така и при месни ястия – пиле, заек. Вижте например – супа с кайма и зеленчуцикафява леща с наденица. В топлото време е много подходяща салатата пълнени лимони. Целината е незаменима при маринати и при приготвянето на зимнина. Освен това се овкусяват и ястия с картофи и други. Семената на целината са много ароматни и стрити с малко сол се добавят към гозбата.

В редица рецепти целината се използва изсушена, но имайте предвид, че ароматът, който придава е много по-различен отколкото когато е прясна.

Защо целината е полезна?

Целината е богата на витамини, минерали, фолиева киселина. В целината има органичен натрий, който може да замести солта. Получена от корените на целината сол не се натрупва в организма. Корените се вадят от земята късна есен, а листата се берат по време на цъфтеж на растението. Корените и плодовете се използват във фитотерапията. Целината има диуретично действие, действа като балсам на стомаха и червата. Действа антисептично и противовъзпалително. Сокът от целина се използва от народната медицина при проблеми с кръвоносната система, бъбреците, панкреаса, при рани и др.

Кои части на целината се използват?


Сега целината се отглежда култивирано и не е така горчива както преди. Използват се корените, стеблата, и семената на растението.

Каква целина да купя?

Целината трябва лесно да се отчупва, листата да са свежи, светлозелени без петна.

Целината чудесно се съчетава с черен пипер, кориандър, кимион, джинжифил, куркума, чубрица, шарен пипер, сушени домати, бахар.

Вижте още:

Бахар

Кайенски пипер

Каперси

Карамфил

Снимка: http://twochancesvegplot.files.wordpress.com

Харесайте фен страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It