чахохбили
Грузия се намира на кръстопът на Европа и Азия. Това оказва влияние върху кулинарните традиции на страната, които са повлияни от руската, арабската и турската кухня. Чахохбили е рецепта от Западно-грузинската кухня, където се готви повече птиче месо, отколкото в Източна Грузия. Класическата грузинска рецепта се приготвя от фазан.
Когато опитах чахохбили в Грузия преди 2 години, реших, че ще го приготвя и в къщи. Но трудно се намира фазан, затова чахохбили вариация може да се направи от всяко птиче месо – пиле, домашно или купено от магазина, пуешко, патешко. На практика рецептата за чахохбили е рецепта за грузинска яхния с птиче месо.
Едно от най-важните неща в приготвянето на чахохбили е дозировката на подправката хмели-сунели, характерни за грузинската кухня. Специфичният аромат на микса от подправки Хмели-сунели е разковничето за успешното блюдо.
Ето една рецепта чахохбили с пуешко месо без кост
Необходими продукти за чахохбили:
Пуешко месо без кост – около 1кг
3-4 глави стар лук
3-4 скилидки чесън
50 мл олио
50 гр чисто масло
400 гр домати или пасирани домати от консерва
2-3 супени лъжици доматено пюре
1 супена равна лъжица захар
2 супени лъжици оцет
1 супена лъжица червен пипер
2 супени лъжици препечено брашно
сол на вкус около
300 мл вода
100 мл бяло вино
черен пипер на вкус
магданоз – 1 връзка (по желание)
Хмели-сунели – 1 супена лъжица.
Начин на приготвяне на чахохбили:
В по-дълбок тиган се загряват олиото и маслото. Нарязаното пуешко месо се запържва до розово от всички страни. Изважда се и се слага в друг съд. Нарязаният лук се слага да се задуши и леко да се карамелизира, след което се слагат и скилидките чесън. Добавят се доматите, пюрето захарта и оцета. Червеният пипер, черният пипер и брашното се слагат като се бърка непрекъснато 1-2 минути. Долива се водата и виното. Пуешкото месо се връща в тигана и всичко се посолява на вкус. Слага в подходяща тава и се пече във фурната на 180 градуса за около един час. След 10-15 минути се намаляват градусите. Малко преди да е готово ястието по желание се слага нарязан магданоз.
чахохбили

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg