Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.
Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.
Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.
От рецептата можете да приготвите 2 порции.
Pin ItЧервена леща с печено пилешко със заатар Recipe

От 09/11/2012
Публикувано на :Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по …
Необходими продукти
- 1/2 пиле
- 1 ч.ч. червена леща
- 1 скилидка чесън
- 1 малка глава лук
- 1 ч.л. куркума
- 1 с.л. кимион прясно смлян
- 1 ч.л. лют червен пипер турски, в зехтин
- черен пипер
- 1 щипка синапено семе
- 1 ч.л. кориандър сух
- 2 с.л. заатар
- 5-6 с.л. зехтин
- 2 с.л. магданоз нарязан на ситно
- сол
- 2-3 ч.ч. зеленчуков бульон
Приготвяне
- Пилето се осолява и се обтрива със зехтин и заатар. Пече се в незалепваща тава до готовност - коричката да стане апетитно златиста.
- През това време лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в 2-3 с.л. зехтин. Добавя се лещата и 2 ч.ч. зеленчуков бульон.
- Прибавят се и подправките (без магданоза) + солта. В зависимост от лещата се вари между 20 и 45 минути. Сварете я добре, при необходимост добавяйте още бульон, ако е необходимо.
- След като е готова се добавя магданоза.
- Поднася се топла с парче пилешко месо.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Правих само леща, стана чудесно. Трябва да опитам с пиле.Определено ще го харесат повече.
Да, Ели! Особено за мъжката аудитория ястията с пилешко жънат по-голям успех от зеленчуковите! Или в по-голяма част от случаите!