Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.

Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.

Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.

От рецептата можете да приготвите 2 порции.Pin It

Червена леща с печено пилешко със заатар Recipe

chervena_lesta_i_pecheno_pile_sas_zaatar

От sheytanova

Публикувано на : 09/11/2012

    Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Пилето се осолява и се обтрива със зехтин и заатар. Пече се в незалепваща тава до готовност – коричката да стане апетитно златиста.
      pecheno_pile_sas_zaatar
    2. През това време лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в 2-3 с.л. зехтин. Добавя се лещата и 2 ч.ч. зеленчуков бульон.
    3. Прибавят се и подправките (без магданоза) + солта. В зависимост от лещата се вари между 20 и 45 минути. Сварете я добре, при необходимост добавяйте още бульон, ако е необходимо.
    4. След като е готова се добавя магданоза.
    5. Поднася се топла с парче пилешко месо.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress