Чесънът е зеленчук, който намира широко приложение в кулинарията. Стеблото му се използва докато е младо и крехко, а основно се използва луковицата. Тя се състои средно от 10 – 12 скилидки. Може да се използва пресен, сух, чесън на гранули и чесън на прах. Въпреки, че чесънът е завладял световните кухни, той има и своите опоненти заради острата миризма и неприятния си (за много хора) дъх.

Как да избегнем миризмата от чесъна?

Съставката алицин, която предизвиква миризмата на чесъна се активира най-вече при дъвчене на пресен чесън. Затова са създадени съвременни технологии за решаване на това неудобство. Все по-често на пазара можете да намерите скилидки сушен чесън, чесън на прах, чесън на гранули, чеснова паста. В последно време, когато ароматът на ястието ми не трябва да е преобладаващо чеснов, използвам чесън на гранули на Sonnentor, който купувам от Биомаг.

След сушенето на чесъна се запазват качествата му, а неговата миризма става по-мека, а лютивината – по-приятна. Освен това са по-бързи и по-лесни употребата и съхранението му. Всеки сам може да реши как ще използва чесъна в кухнята. Колкото по-дълго се готви, толкова повече ароматът му отслабва.

На кои ястия подхожда чесън?

Чесънът е една от най-популярните подправки в провансалската кухня. Заради силния му аромат, френските кулинари го използват много деликатно. Понякога дори французите обтриват само чинията или съда, в който се готви със скилидка чесън. Така например когато приготвяте фондю е добре да обтриете съда за фондю предварително!

Чесънът се използва също в японската, мексиканската кухня, италианската кухня. и. Чесънът е много популярен и в българската кухня. Нека да започнем с традиционните печени чушки с чесън, таратор с маруля и шкембе чорба.

Чесънът може да се стрие или да се подправи със сол и оцет и да се използва за подправяне на супи, чорби. Немислимо е да се сготви зелен боб яхния или кюфтенца от червена леща без чесън. Чудесно подхожда чесън на свинските ребра в сладко кисел сос или ребърца с кафе и чили. Чесънът подхожда както на свинското месо, така е незаменим партньор на агнешкото. Чесънът се вписва и в на пръв поглед нетрадиционни ястия като например крем супа от тиква. Чесънът е незаменима част от туршии, маринати, домашно сушени и овкусени сушени домати. Чесънът е съставна част от кърито. Чесънът се комбинира добре с дафинов лист, черен пипер, морков, лук, магданоз, бахар, куркума, целина.

Чесънът в древността

Древните гърци са го смятали за храна на бедните и не са допускали в храмовете хора, които са консумирали чесън.

Чесънът се използва и в народната медицина. Потиска вирусите, понижава кръвното, регулира сърдечната дейност. Народът казва, че е естествен антибиотик.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It