Какво по-хубаво от ресторант, който залага на качествени, свежи и незамразявани продукти! Може да ви звучи като нещо невъзможно, но истината е, че такива ресторанти в София все още има!

Един такъв е италианският ресторант Чинечита (Cinecitta) – италианска кухня, поднесена с италиански финес без да е натрапчиво претенциозно. Италианският ресторант се намира в Бояна, ул. Кумата 75 г, съвсем близо до Киноцентъра (откъдето и името на итал. cine е кино, а citta – град). Вярвам, че през пролетта и лятото гледката към София ще е страхотна. Ние вечеряхме на късно и не можахме да й се насладим.

Обслужването е страхотно, атмосферата – също. Още в влизането усещаш италианския дух на заведението. От вратата бяхме посрещнати по италиански от италианеца Доменико, който е управител на салона и сомелиер на Чинечита. Нямахме огромен избор на маса, защото заведението беше доста пълно, но за това пък знайте, че можете да си направите резервация по телефона за италианския ресторант в Бояна 🙂

Повече от година не съм ходила в Италия и с Деан нямахме разногласия, че за предястие трябва да си поръчаме нещо наистина „италианско“. И какво по-италианско за предястие от плато с италиански колбаси – салам Фелино, пикантен салам, прошуто крудо и салам Милано. Съвсем по италиански отгоре имаше няколко листа босилек и 2 гризини 🙂

italianski-salami-plato

Към платото поръчахме и селекция италиански хлябове – малкия обущар, фoкача медитеранеа, фoкача тоскана, хляб с шест вида зърна и смокини. Не мога да кажа кой от 4-те вида хляб ми е фаворит, защото всички бяха божествени – ароматни, свежи, топли… По всичко си личи, че в италианския ресторант залагат на продукти, внесени от Италия. Винената листа в италианския ресторант в Бояна е достатъчно разнообразна, за да може всеки да си избере вино по негов вкус. Ние заложихме на тосканско розе, което сомелиерът ни препоръча.

selekcia-italianski-hlyabove   cinecitta-plato-italiasnki-kolbasi

След като приключихме с месните колбаси, поръчахме второ предястия, този път „по-рибно“ – червени скариди с Hennessy. Обожавам скариди и нямам никаква забележка за скаридите в италианския ресторант.

cherveni-skaridi-s-hennessy

Доста големи колебания с Деан имахме за основното. Общо взето двоумихме се между морски език ала моная или лобстер с лингуини. Спряхме се на първото и не съжалявам. Морският език беше поднесен по изключително професионален начин. Сервитьорът донесе цялата риба с гарнитурата (порцията беше за двама) и ни я показа, след което с магьоснически движения на помощната маса я обезкости и ни я поднесе. Гарнитурата беше от букет от салати с нежно нарязани моркови с дресинг и запечени картофи.

morski-ezik

Нямах търпение да дойде време за десерта и докато си избирах сервитьорът ни поднесе сорбе да изчистим рибния вкус от небцата и да се подготвим за изкушението, наречени италиански десерти.

sorbet

Изкушението е толкова голямо и макар вече да бях „full“ не можех да устоя да не опитам поне един десерт в Чинечита. Избрахме си селекция от най-популярните италиански десерти.

Italianski-deserti-selekcia

Тъкмо си бях помислила, че десертът е един прекрасен завършек на вечерята и сервитьорът ни предложи като комплимент от заведението по един диджестив. Деан заложи на лимончело, а аз – на Фернет.

fernet

И така финалът беше още по-италиански и по-добър.

Опитвам се да се сетя за нещо, което не ми допадна, за да не си помислите, че само хваля италианския ресторант, но наистина не се сещам. Навярно аз бих заложила на друга музика, защото тази, която звучеше (не си спомням конкретно каква), но не ми беше много релевантна. И все пак всичко е въпрос на вкус. Като цяло всичко беше отлично!

Цените в Чинечита не са ниски, но отговарят на качеството, което заведението предлага. Има и предложения с паста и пици, които съм сигурна, че също са божествени и са на по-ниски цени от морските деликатеси, например. Виното също е с разумни надценки.

Препоръчвам горещо италианския ресторант Чинечита в Бояна и нямам търпение отново да отидем!

Италиански ресторант Чинечита (Cinecitta)

кв. Бояна

ул. Кумата 75 г

резиденция Монте Бояна

За резервации: 0885 760160

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ресторант Хеброс – Пловдив

Старосел – по винените стъпки на траките

Ракия бар Ракета в СофияPin It