Чубрицата е позната от древни времена. У нас тя е една от най-популярните и любими подправки. Родината на чубрицата е Средиземноморието и Близкия Изток. На латински името и означава „трева на сатирите“. Сатирите са вярва, че са били полу-хора, полу-козли. Сега основен производители на чубрица са Франция и балканските страни.

Видове чубрица

Познати са над 30 вида чубрица. У нас се използва балканска и градинска чубрица. Може да се използва свежа и сушена. Сушената чубрица е е една от малкото сушени подправки, които харесвам. Повечето изсушени подправки губят голяма част от аромата си, но с чубрицата не е точно така. Майка ми суши чубрица в сушилня за плодове и зеленчуци и се суши на 35 градуса.

Чубрицата има силен приятен аромат с леко тръпчив вкус. Приложение намира при горещи ястия. Използва се надземната част на растението. Чубрицата е богата на витамин С, етерично масло и други полезни съставки.

Рецепти с чубрица

Чубрицата е незаменима подправка при доматено сосове за паста, сандвичи с кайма. Аз съм я използвала в рецептата за супа с кайма и зеленчуци. Кюфтетата няма да са същите без балканската чубрица.

Ето няколко предложения за кюфтета с чубрица:

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Освен добър партньор на каймата, чубрицата подобрява и вкуса на месата:

Свинска кавърмаПиперена манджа с пиле, домашно приготвен колбас „Филе Елена“.

Добре е преди да сложите сушената чубрица в ястието да я стриете с дланите на двете си ръце. Така тя ще се натроши по-добре, ще отпусне аромата си и ако има малки клонки ще можете да ги отстраните по-лесно.

Чубрицата е една от съставките на шарената сол заедно със сминдух, сладък и лют червен пипер, риган, смлени тиквени семки, мащерка, сол. Добре се съчетава и с други подправки като черен пипер, кимион, целина, шарен пипер, каенски пипер, магданоз, сушени домати, босилек, кориандър, розмарин, естрагон. Пчелният мед от цвета на чубрицата е много ароматен, вкусен и полезен.

Полезно действие на чубрицата

В народната медицина се използва при високо кръвно, сърцебиене, повръщане. Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата и за това е чудесна подправка към трудно смилаеми храни като боблеща, грах.

Снимка: kak-da.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.Pin It