chubrica

Чубрицата е позната от древни времена. У нас тя е една от най-популярните и любими подправки. Родината на чубрицата е Средиземноморието и Близкия Изток. На латински името и означава „трева на сатирите“. Сатирите са вярва, че са били полу-хора, полу-козли. Сега основен производители на чубрица са Франция и балканските страни.

Видове чубрица

Познати са над 30 вида чубрица. У нас се използва балканска и градинска чубрица. Може да се използва свежа и сушена. Сушената чубрица е е една от малкото сушени подправки, които харесвам. Повечето изсушени подправки губят голяма част от аромата си, но с чубрицата не е точно така. Майка ми суши чубрица в сушилня за плодове и зеленчуци и се суши на 35 градуса.

Чубрицата има силен приятен аромат с леко тръпчив вкус. Приложение намира при горещи ястия. Използва се надземната част на растението. Чубрицата е богата на витамин С, етерично масло и други полезни съставки.

Рецепти с чубрица

Чубрицата е незаменима подправка при доматено сосове за паста, сандвичи с кайма. Аз съм я използвала в рецептата за супа с кайма и зеленчуци. Кюфтетата няма да са същите без балканската чубрица.

Ето няколко предложения за кюфтета с чубрица:

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Освен добър партньор на каймата, чубрицата подобрява и вкуса на месата:

Свинска кавърмаПиперена манджа с пиле, домашно приготвен колбас „Филе Елена“.

Добре е преди да сложите сушената чубрица в ястието да я стриете с дланите на двете си ръце. Така тя ще се натроши по-добре, ще отпусне аромата си и ако има малки клонки ще можете да ги отстраните по-лесно.

Чубрицата е една от съставките на шарената сол заедно със сминдух, сладък и лют червен пипер, риган, смлени тиквени семки, мащерка, сол. Добре се съчетава и с други подправки като черен пипер, кимион, целина, шарен пипер, каенски пипер, магданоз, сушени домати, босилек, кориандър, розмарин, естрагон. Пчелният мед от цвета на чубрицата е много ароматен, вкусен и полезен.

Полезно действие на чубрицата

В народната медицина се използва при високо кръвно, сърцебиене, повръщане. Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата и за това е чудесна подправка към трудно смилаеми храни като боблеща, грах.

Снимка: kak-da.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на how to make money online Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *