Рецептата за цитрусовия тарт е изключително подходяща за всеки сезон от годината, тъй като портокали, лимони и грейпфрут могат да се намерят лесно почти целогодишно.
Много домакини съхраняват маслено тесто, било то солено или сладко в хладилника си с дни и така приготвянето на рецепта с подобен блат им спестява време.
Цитрусите можете да ги замените с плодове според сезона и да получите малинов, ягодов или черешов тарт.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Цитрусов тарт

От 03/31/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 8 Servings
Рецептата за цитрусовия тарт е изключително подходяща за всеки сезон от …
Необходими продукти
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. пудра захар
- 125 грама студено масло
- 3 с.л. ледено студена вода
- 1 средно голямо яйце
- ванилова есенция
- 250 грама бита сметана
- 4 броя цитруси
- 1 щипка сол
Приготвяне
- Брашното се смесва с 2/3 от пудрата захар и щипка сол. Маслото се нарязва на малки парченца и с ръце се замесва. Добавят се ледено студената вода и яйцето. Тестото трябва да стане ронливо, на трохи.
След като се замеси се прави на топка, завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 мин.
- След това се разточва върху набрашнен плод на дебелина 5-6 мм и се пренася във формата за печене. Диаметърът на разточеното тесто трябва да е около 3-4 см по-голям от този на тавата, за да може да се покрият стените й и да се образува ръб. Обикновено не е необходимо формата да се омазнява допълнително, тъй като в тестото има достатъчно масло.
- Основата за тарта се оставя 15 минути в хладилник да престои. После се надупчва с вилица и върху него се поствя хартия за печене с диаметър, колкото тавата и върху нея се слага сух боб, като целта е да не се надигне прекалено много основата за тарта.
- Пече се около 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това хартията с бобените зърна се отстранява и се допича допълнително 10-15 минути.
- Докато се пече основата на тарта, сметаната, заедно с пудрата захар и ваниловата есенция се смесват и се разбъркват добре. Цитрусите се обелват.
- След като блатът е изпечен се оставя да изстине и сметаната с пудрата захар и есенцията се разпределят равномерно върху блата.
- Цитрусите - грейпфрут, два вида портокал и лимон се нареждат най-отгоре.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!