Запалих се по френските галети още първия път, когато бях във Франция. Заобикнах както сладките, така и солените.

Френската кухня винаги ме е респектирала и едва тази зима за пръв път се престраших и приготвих моя първи галет със сирена, патладжан и сушени домати. Франция е магия от вкусове. В един от постовте си преди няколко седмици ви разказах и за багетите по Шанз-Елизе и ви предложих една рецепта за френска чеснова багета с подправки. Определено Париж е от „вкусните дестинации“, наред с Рим и италианската кухня там.

Засърбяха ме ръцете, както се каза, приготвих маслено тесто и ето какъв галет със сушени плодове спретнах.

panirani_banani_sas_sos_ot_borovinki

Панираните банани ги асоциирам с китайските ресторанти. Реших обаче да изпробвам рецептата за панирани банани в домашни условия и то взе че стана 🙂

Най-често панираните банани се поливат с мед, понякога се поръсват и със сусам. Можете да експериментирате. Аз имах готов сос от боровинки и използвах него!

Да ви е сладко!

Pin It
frensko_klafuti_s_chereshi

Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви заведа… Когато пристъпите прага и ви лъхва аромата на прясно изпечени десерти, карамел, плодове, шоколад. Вътре звучи нежен шансон и сладкарите без излишна припряност вадят прясно изпечени кроасани и слагат тава с клафути с вишни за 30 минути във вече загряната фурна.

Да, точно клафути ще приготвим днес. Доста емблематичен френски десерт. Рецептата за клафути с череши, коиято ви предлагам (или поне сместа) навярно ще ви напомни за приготвянето на палачинки. И имате право 🙂

Оригиналното клафути се приготвя с черни череши, които забележете!!! са необезкостени. В много френски рецепти препоръчват клафутито да е с вишни. Аз потърсих вчера вишни на пазарчето до нас, за да приготвя клафути с вишни, но нямаше. Вишните са уникален плод – леко киселият им вкус прекрасно се съчетават в различни комбинации, както с тесто, така и сирена, меса и какво ли още не… Жалко, че ги има за толкова кратко – 2-3 седмици и край! Случвало ми се е даже някои лета да отскоча до някъде, да се  отплесна и да пропусна вишните! Вие не го правете! 🙂

Аз обаче реших да използвам плодове според сезона в моята рецепта за клафути.

Приготвих го във формичките ми за мъфини, въпреки, че спокойно можете да го направите и в тава и да го сервирате на триъгълни парчета. Когато съм се ровила да чета различни рецепти за клафути, съм попадала и на такива, в които се десертът се пече на водна баня.

Аз реших да си оптимизирам времето – времето е повече от прекрасно за разходки, в Банкя има Country West Fest 2012, на който се каня да отида; Европейското по футбол започна; волейбол дават; така че метнах клафутито директно във фурната.

Pin It
kokosova_torta_s_biskviti_i_chereshi

Изчаках всички земетресения, дъждове, наводнения и ето че пак хукнах по пазарите, този път за череши. Оказа се, че цената им е скочила два пъти за сметка на сладостта. Но нищо – казах си – бях си наумила вече десерта за вечеря. Бяхме пътували с Деан цяла седмица, не бях готвила нищо вече 5-6 дни и както се казва „сърбяха ме ръцете“.

На връщане от пазара ме заваля пороен дъжд и реших, че ще приготвя сладкиша с подръчни материали, макар да имах идея в главата си какво още трябва да купя.

И така, сетих се за едно купено в миг на кулинарен ентусиазъм кокосово мляко. Не помня дори каква рецепта съм искала да приготвя с него. Сега ми беше добре-дошло.

kokosovo_mlqko

Имах останал желатин от рецептата за пана кота, която приготвих преди 1-2 седмици и бисквити от домашните бонбони с елда. Знаех, че ще се получи вкусна!

torta_s_biskviti_i_chereshi

sledobeden_sladkish_melanj

От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите майки или по-скоро баби правеха следобедни кексове и канеха приятелки на кафе и раздумки 🙂

Спомням си как баба ми канеше следобед съседките, правеше кафе и го поднасяше с ароматни бисквити и сладкиши. А вечер веднъж или два пъти в месеца ходеше да гледа стари градски песни в някое от читалищата в Шумен. Понякога ме вземаше със себе си и ясно си спомням как идваха сервитьорите и сервираха лъжичка бяло сладко потопена в чашка с вода върху плетени на ръка каренца.

Масите бяха изключително малки, каквито днес можете да видите в Париж например. Атмосферата беше изключително приятна, жени и мъже на над средната възраст, всички облечени елегантно, жените излезли няколко часа по-рано от фризьор или поне свалили ролките от косите.

Този сладкиш ме връща точно в тези уютни и безгрижни детски години. Физлисът, с който декорирах моя кекс „меланж“  сега е изключително модерен, но истината е, че много от бабините приятелки си го отглеждаха по терасите.

 

panna_cotta_s_yagodi_i_kiselo_mlyako

Пана кота идва от италианското (Panna cotta) и означава готвена сметана. Оригиналната рецепта за пана кота включва прясно мляко, готварска сметана, захар и желатин. Гарнира се както с пресни плодове, така и различни сладка (основно през зимата) и шоколад. Една от най-добрите пана коти, които съм опитвала в България е в Leo’s Pizza. Особено тази със сладкото от скомини ми е любима. Но това ви го давам като информация само, ако имате изключително основателно извинение да не пробвате да я направите вкъщи. Става изключително бързо!

Ако пък имате някакъв повод или просто ви е романтично, можете да я направите във формички-сърца.

panna_cotta_sarce

yagodovo_tiramisu

Замислих се как мога да избягам от класическата рецепта за тирамису и имах две снования да го направя. Едното беше, че пазарите и магазините са пълни с божествени плодове и идеята ми беше да направя някакъв по-плодов десерт. А другият, по-основателен аргумент е, че не обичам кафе. И не пия кафе. И изключително рядко го използвам в кухнята.

И какво мислите се получи след като имах бишкоти, не исках кафе и беше сезонът на ягодите – разбира се – ягодово тирамису без кафе.

Получи се божествено, за жалост обаче не можах да направя подобаващи снимки след като тирамисуто е стегнало в хладилника, защото просто не беше оставено да стегне. Час след като го направих в стъклената купа нямаше нищо. Само няколко дръжки на ягодки от украсата 🙂 Но какво по-хубаво от това!

Ето още една идея за пролетен десерт с ягоди – ягодова корона.

 

Pin It
yagodova_korona_s_izvara_i_shokolad

През летните месеци ягодите са най-вкусни, сочни, ароматни, макар вече целогодишно да можем да ги намерим. Аз открих сезона на ягодите тази година с една рецепта за крем супа от тиквички с ягоди и сега ще приготвя първият десерт за тази година с ароматния плод.

Сладкарите боготворят ягодите, не само заради богатия им вкус, но и заради естетическите им качества. Плодът предава завършек на десерта, прави го по-изкусителен и съблазнителен.

desert_yagodi

Идеята за аранжировката на десерта е от списание Меню.

Pin It

Тази зима започнах да пия фреш от портокал сутрин и бях убедена, че е изключително полезно за мен, докато не прочетох, че всъщност портокаловият срок с неговата киселинност е вреден за зъбите. Но не се тревожете! Оказа се, че далеч не е фатално да пиете фреш стига после да пиете малко водичка, която да отмие киселия сок от зъбите ви или просто да си измиете устата с вода.

Аз обаче намерих и друго приложение на купите с портокали вкъщи и ви представям рецептата за освежаващ портокалов крем с мента:

 

piyani_krushi_s_karamelov_sladoled

Ето, че не само черешите могат да бъдат пияни. С тази рецепта ще „напием“ крушите.

Ще ги обелим, ще ги сварим в червено вино, подправено с ароматни подправки и лимони и ще ги сервираме с топка карамелен сладолед, полят с редуцираното вино.

Рецептата за пияни круши е интересна и хубавото е, че можете приготвите десерта с крушите предварително и да сервирате студен.

Вижте още:

Шоколадов мус с кафе

Кокосова торта с бисквити и череши

Френско клафути с череши

Цитрусов тарт

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It