„Дал тадка” е традиционна индийска рецепта. Обикновено се приготвя от жълта и червена леща в комбинация с букет от подправки. Рецептата я знам от мой приятел индиец от университета в Лийдс.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Каша от френска леща с куркума и горчица на зърна
Кюфтета от червена леща с куркума
Pin ItДаал Тадка

От 03/30/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 2 Servings
- Подготовка: 15 минути
- Приготвяне : 30 минути
- Готово след: 45 минути
„Дал тадка” е традиционна индийска рецепта. Обикновено се приготвя от …
Необходими продукти
- 1 ч.ч. червена леща
- 1 средно голям лук
- 2 зелени пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 3 с.л. настъргани домати
- 1 скилидка чесън
- 25 гр. масло по желание
- 1/2 ч.л. прясно смлян кимион
- 1/3 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л синапено семе
- 1 с.л. къри
- 1/2 ч.л. сух кориандър
- сол
Приготвяне
- Можете да се използва всякаква комбинация от видове леща в рецептата, аз лично се спрях на червена.
- Лещата се сварява за 20 мин. На една чаша леща се слагат 2,5 чаши вода.
- През това време се разтопява 25 грама масло в тиган. За постещите или тези, които не искат да използват мазнина - може без масло. Добавя се ситно нарязания лук, пипера, нарязан на парченца, лютия пипер, синапеното семе, куркума, чесън, кимион, къри, сол на вкус. Разбърква се.
- Оставя се на котлона за няколко минути, след което „тедка”-та е готова. Прибавя се към лещата и се разбърква. Оставя се да поври допълнително 5 минути, за да може лещата да поеме вкусовете и аромата на „тедка”-та.
- В различните райони на Индия ястието се поднася по различен начин. Може да се сервира в дълбока купа с изсушена чушка отгоре. Други предпочитат да се сервира с топка сварен ориз, полят с разтопено масло.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Beginner
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Днес ще се пробвам 🙂
Супер, Диди! Ще се радвам да споделиш как се е получило! Виолета
Резултатът беше превъзходен! Поздравления за рецептата!
Радвам се, че ти е харесала лещата, Диди! Поздрави!