Девисил, дивисил, люшян или селим са имената с които е познато растението, чиято родина е Южна Европа. Листата, плодовете и корените му се използват като подправка в кулинарията. Има силен, свеж аромат и вкус близък до този на целината. Зелените части могат да се изсушат като запазват своя аромат.

Пресните листа и стеблата, а може и изсушени се слагат в ястия с месо. Придават приятен аромат и вкус на агнешка и пилешка супа, на рибена чорба, овнешко, говеждо, различни сосове. Пресни листа девисил да се добавят и към много салати. Чудесно допълнение са към вегетариански ястия от ориз и картофи, варива. Девисилът се слага се в началото на готвенето, а някои препоръчват пресния девисил да се слага в края, за да запази аромата си.

Аз използвам девисил за рецепти със свинско – свински гърди на фурна с ориз и спанак и рецепти с риба  – сьомга с девисил на фурна. Може да се комбинира с магданоз, копър,чесън, майорана, целина, черен пипер, чубрица. Корените и семената на девисила могат да се използват при тестени изделия и поради силния аромат – при пикантни ястия. В съчетание с бахар, дафинов лист и черен пипер се използват при маринати.

Името девисил според народната митология внушава, че девет сили добива този, който обилно го слага в гозбата си. Но все пак не бива да се злоупотребява с употребата му.

Вижте още:

Дафинов лист

Естрагон (Тарос)

Заатар

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It