Джодженът е растение, листата на което се използват като подправка. Нарича се още гьозум или градинска мента. Използва се пресен и изсушен. Има специфичен, силен, но приятен аромат и леко парлив вкус. Джодженът за българската кухня е както босилекът за италианската. За вкуса на традиционната българска постна боб яхния на първо място е джодженът. Джодженът присъства и в рецептите за боб чорба и печен боб. Той се използва още при приготвянето на супи, леща, грах, пюрета от спанак, ястия от зеленчуци, лапад, коприва, за овкусяване на някои салати. Джодженът добре се вписва в яхнии с агнешко, шилешко и овче месо. Той е чудесно допълнение към агнешката дроб сърма. Може да се добави към варени и печени меса – свинско и телешко. Джодженът може да се използва за украса на различни блюда. Джодженът се съчетава добре с черен пипер, магданоз, дафинов лист, магданоз, чесън, целина, чубрица. Добре е джодженът да се добавя внимателно, за да не доминира със своя специфичен аромат над другите подправки.

Джодженът намира широко приложение в народната медицина. Помага при болки в стомаха, при липса на апетит, физическа и умствена умора, сърдечни заболявания и други.

Вижте още:

Девисил

Естрагон (Тарос)

Заатар

Звезден анасон

Индийско орехче

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg