Подправката естрагон или тарос произходжа от Русия и Франция. Използва се пресен и сушен. Подправката тарос се суши се на проветриви места или в сушилня за плодове и зеленчуци на 35 градуса. Свежият се съхранява в книжна кърпа в хладилника.

На кои ястия подхожда естрагон?

Свежият естрагон се използва за салати, сосове, предястия, мариноване на месо с горчица и други подправки като мащерка и риган. Естрагон/тарос – това е подправка, която не знам защо винаги я свързвам със заешкото месо, но наистина в умерени количества се комбинира изключително добре с рибни ястия. Естрагонът е незаменима подправка както при месни, така и при безмесни ястия, супи, омлети. Чудесна добавка при сосове за спагети, оризови ястия, телешки език и др. Солените кейкове също добре се съчетават с тароса. При запичане на сирене, естрагонът засилва неговия вкус.

Естрагонът е една от най-използваните подправки в египетската кухня наред с гьозум, дафинов лист, розмарин, шарен пипер, сомак, кардамон, каркаде, шафран, смлени на прах лук, чесън, бадеми, лешник, карамфил, грудките на орхидеите, джинджифил, фенел, синап. Таросът може да се комбинира  добре с чубрица, магданоз, черен и шарен пипер.

Таросът се използва като подправка, за приготвяне на естрагонов оцет и за производство на лекарства. Подправката улеснява дишането, повишава апетита, благоприятства стомаха.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: milk-and.blogspot.com

 Pin It