Сицилианско песто, червено песто или песто росо е гъста паста приготвена най-често от сушени домати, зехтин, твърдо сирене (пекорино, пармезан), кедрови ядки (или орехи), магданоз, босилек, сол. Подправките могат да варират, но това са обикновено базисните продукти. Хубавото е, че може да се съхранява до няколко седмици в хладилник, в добре затворен буркан, стига пестото да е покрито с един слой зехтин. По същия начин можете да съхранявате и зеленото песто (маганозеното песто) и да го слагате както на паста, така и върху салати, меса.
Тук и тук можете да прочетете няколко съвета как да сварите пастата по най-правилния и добър начин.
От рецептата излизат 2 порции паста и допълнително червено песто, което можете да използвате за друго.
Pin ItФарфале с песто росо Recipe

От 09/13/2012
Публикувано на :Сицилианско песто, червено песто или песто росо е гъста паста приготвена …
Необходими продукти
- 250 грама суха паста напр. фарфале
- 250 грама сушени домати
- 50 грама кедрови ядки
- 70-80 грама пармезан
- 2 с.л. магданоз пресен
- 200 мл зехтин
- 1/2 ч.л. пикантен червен пипер
- сол
Приготвяне
- Пастата се сварява в подсолена вода (поне 2 литра вода) според указанията на опаковката.
- През това всички продукти за пестото се смесват и се пасират до получаване на хомогенна смес.
- Горещата паста се обърква с пестото, като по желание може да се добави 1 - 2 лъжици вода, от тази, в която е вряла пастата.
- Поднася се в топла чиния.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!