srabska_skara

Идеята да отидем до Сърбия за фестивала за  „Роштилиада“ — празник на лесковашката скара дойде от Деан. Негова колега му е споменала за този фестивал и нали е фестивал на месото, той веднага прегърна идеята. Аз знаех, че на същия ден ( 1 септември)  се провежда и Бобфест’ 2012 в с. Радул. Но мръвката си е мръвка и наклони везните към Сръбско.

И не съжалих, че избрахме месния фестивал. Успяхме да опитаме два вида плескавици, агнешко месо, сръбска бира. Заслужаваше си определено чакането на границата (около час и нещо, навярно свършваха отпуските в Германия, Белгия и Австрия и имах усещането, че половината емигранти се прибират обратно).

Но ето и снимки от самия фестивал на сръбската скара:

Приятно съм изненадана от сърбите, показват как се прави кулинарен туризъм. Организацията не целия фестивал беше много добре, главната улица беше затворена, полицаите бяха изключително любезни и помагаха с паркинга. Може би 1/3 от посетителите на феста бяха българи, което показва, че е добре популяризиран и у нас. Неприятното беше, че в заведенията работеха на принципа „ден година храни“, без видимо старание да „спечелят“ госта.

Въпреки всичко, препоръчвам всички любители на месото да отидат в Лесковац за фестивала на сръбската скара догодина, да опитат от чеверметата, плескавиците, надениците и сръбското пиво.

Ето едно видео да добиете по-добра представа от празника на лесковашката скара:

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *