Родината на физалисa са централните и южните части на Северна Америка. Има около 70 вида и сорта физалис. Само 4-5 вида се култивират. Малко хора у нас познават сладко-киселия, сочен и освежаващ вкус на физалиса. Тук са познати ягодов, перуански и мексикански физалис. Физалисът е известен още като „цариградско грозде,“ „еврейска ягода,“ „земна череша“ или „домат в обвивка.“

Особености на физалиса 

Общото във всички видове физалис е своеобразната обвивка на плода. Тя наподобява мехуроподобна шушулка, наречена чашка или мехунка. Плодчетата на физалиса имат сърцевидна форма и на цвят са бледо-жълти, зелени или виолетови. Някои сортове като узреят добиват неприятен вкус и мирис. Затова физалиса се бере преди плодчетата да са узрели. Мексиканският физалис, познат още като „зеленчуков физалис“ се бере когато мехунката е разцепена, но все още е зелена. Чашката или мехунка предпазва физалиса до 3 месеца след неговото бране. Затова е добре да подбираме плодове с ненаранена външна обвивка.

За какво се използва физалис

Физалисът се използва в прясно състояние, изсушен или замразен. От него може да се направят кремове, туршии, сосове, ликьори. Физалисът служи за украса на торти, пудинги, мелби и сладкиши – вижте например:

Следобеден сладкиш „Меланж“ с физалис

Крем супа от круши със синьо сирене и физалис

Физалисът добре се съчетава в плодови салати. Може да се използва за сладка и конфитюри. В Мексико физалис е основната съставка в популярния там зелен сос „салса верде.“

Ползи от физалис

Със своите въглехидрати, витамини, соли, минерали и други полезни вещества, физалисът оказва благоптиятно влияние върху човешкия организъм.

В България физалисът се отглежда и като декоративно цвете. Цветовете на физалиса са отровни!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://www.essen-und-trinken.de

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *