Родината на физалисa са централните и южните части на Северна Америка. Има около 70 вида и сорта физалис. Само 4-5 вида се култивират. Малко хора у нас познават сладко-киселия, сочен и освежаващ вкус на физалиса. Тук са познати ягодов, перуански и мексикански физалис. Физалисът е известен още като „цариградско грозде,“ „еврейска ягода,“ „земна череша“ или „домат в обвивка.“
Особености на физалиса
Общото във всички видове физалис е своеобразната обвивка на плода. Тя наподобява мехуроподобна шушулка, наречена чашка или мехунка. Плодчетата на физалиса имат сърцевидна форма и на цвят са бледо-жълти, зелени или виолетови. Някои сортове като узреят добиват неприятен вкус и мирис. Затова физалиса се бере преди плодчетата да са узрели. Мексиканският физалис, познат още като „зеленчуков физалис“ се бере когато мехунката е разцепена, но все още е зелена. Чашката или мехунка предпазва физалиса до 3 месеца след неговото бране. Затова е добре да подбираме плодове с ненаранена външна обвивка.
За какво се използва физалис
Физалисът се използва в прясно състояние, изсушен или замразен. От него може да се направят кремове, туршии, сосове, ликьори. Физалисът служи за украса на торти, пудинги, мелби и сладкиши – вижте например:
Следобеден сладкиш „Меланж“ с физалис
Крем супа от круши със синьо сирене и физалис
Физалисът добре се съчетава в плодови салати. Може да се използва за сладка и конфитюри. В Мексико физалис е основната съставка в популярния там зелен сос „салса верде.“
Ползи от физалис
Със своите въглехидрати, витамини, соли, минерали и други полезни вещества, физалисът оказва благоптиятно влияние върху човешкия организъм.
В България физалисът се отглежда и като декоративно цвете. Цветовете на физалиса са отровни!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Снимка: http://www.essen-und-trinken.de
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!