Запалих се по френските галети още първия път, когато бях във Франция. Заобикнах както сладките, така и солените.

Френската кухня винаги ме е респектирала и едва тази зима за пръв път се престраших и приготвих моя първи галет със сирена, патладжан и сушени домати. Франция е магия от вкусове. В един от постовте си преди няколко седмици ви разказах и за багетите по Шанз-Елизе и ви предложих една рецепта за френска чеснова багета с подправки. Определено Париж е от „вкусните дестинации“, наред с Рим и италианската кухня там.

Засърбяха ме ръцете, както се каза, приготвих маслено тесто и ето какъв галет със сушени плодове спретнах.

Френски галет със сушени плодове Recipe

frenski_galet_sas_susheni_plodove

От sheytanova

Публикувано на : 06/25/2012

  • Брой / порции: 5-6 Servings
  • Подготовка: 60 минути
  • Приготвяне : 30 минути
  • Готово след: 1 час 30 минути

Запалих се по френските галети още първия път, когато бях във Франция. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Брашното се пресява, 2 пъти заедно с бакпулвера, размесват се и се добавят солта и 3-4 с.л захар. Слагат се в блендер, заедно с нарязаното на парчета масло и яйцето.
  2. Сместа се изважда и се домесва. Ако стане прекалено суха се добавя малко вода.
  3. След като тестото е готово, се оформя на топка и се овива с стреч фолио. Оставя се в хладилника за около 20 минути.
  4. По желание част от по-сухите сушени плодове може да се накиснат в ром, но после трябва да се отцедят изключително добре, за да не потекат върху тестото и то да не може да се изпече добре. Аз лично избягвам.
  5. Тестото се вади от хладилника, разточва се на дебелина 5-6 мм във формата на кръг, 7-8 см по-широк от дъното на тавата, в която ще се пече. Оформя във формата на тавата, в която ще се пече.
  6. Разточеното тесто се поставя в тавата, в средата се нареждат сушените плодове. Поръсва се с 1-2 с.л.захар.
  7. Краищата на тестото се загъват към центъра, като се оставя непокрит отвор.
  8. Галетът се пече около 25 минути в умерена фурна. Оставя се да изстине леко, разрязва се и се сервира.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress