Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви заведа… Когато пристъпите прага и ви лъхва аромата на прясно изпечени десерти, карамел, плодове, шоколад. Вътре звучи нежен шансон и сладкарите без излишна припряност вадят прясно изпечени кроасани и слагат тава с клафути с вишни за 30 минути във вече загряната фурна.

Да, точно клафути ще приготвим днес. Доста емблематичен френски десерт. Рецептата за клафути с череши, коиято ви предлагам (или поне сместа) навярно ще ви напомни за приготвянето на палачинки. И имате право 🙂

Оригиналното клафути се приготвя с черни череши, които забележете!!! са необезкостени. В много френски рецепти препоръчват клафутито да е с вишни. Аз потърсих вчера вишни на пазарчето до нас, за да приготвя клафути с вишни, но нямаше. Вишните са уникален плод – леко киселият им вкус прекрасно се съчетават в различни комбинации, както с тесто, така и сирена, меса и какво ли още не… Жалко, че ги има за толкова кратко – 2-3 седмици и край! Случвало ми се е даже някои лета да отскоча до някъде, да се  отплесна и да пропусна вишните! Вие не го правете! 🙂

Аз обаче реших да използвам плодове според сезона в моята рецепта за клафути.

Приготвих го във формичките ми за мъфини, въпреки, че спокойно можете да го направите и в тава и да го сервирате на триъгълни парчета. Когато съм се ровила да чета различни рецепти за клафути, съм попадала и на такива, в които се десертът се пече на водна баня.

Аз реших да си оптимизирам времето – времето е повече от прекрасно за разходки, в Банкя има Country West Fest 2012, на който се каня да отида; Европейското по футбол започна; волейбол дават; така че метнах клафутито директно във фурната.Pin It

Френско клафути с череши Recipe

frensko_klafuti_s_chereshi

От sheytanova

Публикувано на : 06/10/2012

  • Брой / порции: 10-12 Servings
  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 30 минути
  • Готово след: 40 минути

Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Черешите се почистват от дръжките, но не се обезкостяват.
  2. Част от захарта се отделя за поръсване на формичките.
  3. Брашното, яйцата, останалата захар, солта, ванилената захар и сметаната се разбиват добре до получаване на хомогенна смес.
  4. Формичките се намазват с олио или меко масло и се поръсват с кафява захар.
  5. Във всяко от гнездата се поставят по няколко необезкостени череши.
  6. Сместа се разсипва равномерно във всички формички за печене. Гнездата не се пълнят до горе, тъй като сместа бухва.
  7. Пекат се около 25-30 минути в предварително загряна, умерена фурна.
  8. След като ги извадите от фурната десертчетата ще са бухнали, но ги оставете за 10-15 минути на хладно и те ще спаднат.
  9. Могат да се се сервират както топли, така и студени; декорирани с допълнително плодове или поръсени с пудра захар.
  10. Най-важното е да не забравяте да предупредите гостите си или тези, на които го сервирате, че десертът е с костилки!

WordPress Recipe Plugin by ReciPress