Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.
Ето една френска детска песничка за галета:
J’aime la galette – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal
Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.
Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.
Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:
Кюфтета на фурна с патладжани и домати
Патладжанени медальони с кайма и ементал
Галет със сирена, патладжан и сушени домати

От 04/12/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4-5 Servings
- Подготовка: 45 минути
- Приготвяне : 25 минути
- Готово след: 1 час 10 минути
Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща …
Необходими продукти
- 1 едър патладжан
- 1 шепа сушени домати
- 100 гр ементал
- 50 гр овче сирене
- 50 гр кашкавал
- 3 скилидки чесън
- 2 ч.ч. брашно
- 125 гр краве масло студено
- 1 дребно яйце
- 1/2 пакетче бакпулвер
- сол
- сух босилек
- магданоз
Приготвяне
- Брашното се пресява, заедно с бакпулвера, размесват се и се добавя солта. Слагат се в блендер, заедно с нарязаното на парчета масло и яйцето.
- Сместа се изважда и се домесва с босилека. Ако стане прекалено суха се добавя малко вода.
- След като тестото е готово, се оформя на топка и се овива с стреч фолио. Оставя се в хладилника за около 20 минути.
- През това време патладжанът се нарязва на филийки и се грилира на тиган. Скилидките чесън се срязват на 2 и също се запичат леко на тигана.
- Патладжанът се овкусява с прясно смлян черен пипер. Тъй като сирената според мен са достатъчно солени не добавям сол на патладжана.
- Тестото се вади от хладилника, разточва се на дебелина 5-6 мм във формата на кръг, 7-8 см по-широк от дъното на тавата, в която ще се пече.
се оформя във формата на тавата, в която ще се пече, но около 4-5
- Разточеното тесто се поставя в тавата, в средата се нареждат патладжан, чесън, сушени домати и трите вида сирена. Поръсва се с магданоз и малко босилек.
- Краищата на тестото се загъват навътре, като се оставя непокрит отвор.
- Галетът се пече около 20-25 минути. Оставя се да поизстине, разрязва се и се сервира.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Moderate
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!