Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.

Ето една френска детска песничка за галета:

J’aime la galette  – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal

Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.

Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна

Галет със сирена, патладжан и сушени домати

От sheytanova Публикувано на : 04/12/2012

  • Брой / порции: 4-5 Servings
  • Подготовка: 45 минути
  • Приготвяне : 25 минути
  • Готово след: 1 час 10 минути

Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Брашното се пресява, заедно с бакпулвера, размесват се и се добавя солта. Слагат се в блендер, заедно с нарязаното на парчета масло и яйцето.
  2. Сместа се изважда и се домесва с босилека. Ако стане прекалено суха се добавя малко вода.
  3. След като тестото е готово, се оформя на топка и се овива с стреч фолио. Оставя се в хладилника за около 20 минути.
  4. През това време патладжанът се нарязва на филийки и се грилира на тиган. Скилидките чесън се срязват на 2 и също се запичат леко на тигана.
  5. Патладжанът се овкусява с прясно смлян черен пипер. Тъй като сирената според мен са достатъчно солени не добавям сол на патладжана.
  6. Тестото се вади от хладилника, разточва се на дебелина 5-6 мм във формата на кръг, 7-8 см по-широк от дъното на тавата, в която ще се пече. се оформя във формата на тавата, в която ще се пече, но около 4-5
  7. Разточеното тесто се поставя в тавата, в средата се нареждат патладжан, чесън, сушени домати и трите вида сирена. Поръсва се с магданоз и малко босилек.
  8. Краищата на тестото се загъват навътре, като се оставя непокрит отвор.
  9. Галетът се пече около 20-25 минути. Оставя се да поизстине, разрязва се и се сервира.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *