Гарам масала в превод от хинди означава „гореща смес“. Това е така заради пикантността на индийската подправка. Гарам масала представлява микс от черен пипер, канела, кориандър, мейс, карамфил, кардамон, кимион, дафинов лист. В различните региони на Индия или според предпочитанията на различните хора, съставките могат да варират. Вкусът на подправката е пикантен, но не и лют.

Къде се използва гарам масала?

Освен в Индисйската кухня, гарам масала се използва доста и в Южноазиатската кухня.

За какво да използвам гарам масала?

Гарам масала се използва за подправяне на редица местни, оризови и зеленчукови ястия, на които искате да добавите индийска нотка. Аз последния път приготвих боб с гарам масала. Вкусът е различен, едва ли би допаднал на всички, но на любителите на индийската кухня, вярвам, че ще допадне. На същите препоръчвам подправката асефатида, която има дъх на чесън и лук.

Домашно приготвяне на гарам масала

Можете да намерите гарам масала в специализираните магазини за подправки. Ако искате обаче можете да я приготвите у дома, даже още по-добре, защото ще акцентиранте на подправките, които най-много обичате. И още нещо – вашата гарам масала няма да е загубила от аромата си, ако е стояла дълго по рафтовете в магазина. За това препоръчвам подправките да се купуват от специални магазини за подправки – там те се съхраняват по правилен начин, не губят от аромата си и не поемат други аромати.

Ето как да приготвите индийския пикантен микс у дома. Затоплете на сух тиган подправките, които сте избрали (черен пипер, канела, кардамон, карамфил, дафинов лист, мейс, кимион). По този начин те ще отпуснат допълнително аромата си. Внимавайте обаче да не изгорят. Смелете подправките с мелачка за подправки, блендер или ги счукайте в хаванче. Така ще имате пресен и ароматен микс от индийски подправки. Съхранявайте го в херметически затворен буркан.

 Pin It