Ако и вие сте на романтична вълна покрай Свети Валентин ви предлагам една рецепта, подходяща за празника – гъши дроб със сладко от горски плодове. Приготвя се буквално за 5 минути и е едно изискано ястие, достойно за деня на влюбените.
Трябват ви няколко парчета гъши дроб, нарязани на шайби с дебелина около 1,5 см. Единственото, което трябва да направите е да загреете сух тиган и да сложите дроба. След по-малко от минутка го обърнете и изчакайте докато се запече леко и от другата страна. След това полейте със сладко от горски плодове. Ако сладкото, което имате е по-гъсти и не е достатъчно течно можете да го загреете леко на тиган, да добавите водичка и хубаво да разбъркате. След това веднага полейте върху гъшия дроб.
Гъши дроб се намира сравнително трудно. В смисъл, че не можете да го намерите във всеки магазин. За това пък можете да си поръчате от Вашата месарница доставка на гъши дроб до дома. Цената му е 42 и 48 лева за кг съответно за клас Б и А.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl
Вижте още:
Като става дума за гъши дроб, наскоро попаднах на един TED Talk на тема foie gras. 🙂 Говорителя е известен chef, който разказва за един фермер в Испания, който отглежда гъските си по съвсем естествен начин, на свобода, и произвежда навярно най-вкусния гъши дроб (носител на награда за най-добър гъши дроб).
Историята е много забавна и вдъхновяваща.
Ето линк към Ted Talk-a:
http://www.youtube.com/watch?v=gvrgD0mAFoU
а ето и сайта на фермата: http://www.lapateria.eu/home.html
за съжаление не знам как точно може да се сдобие с този продукт човек в България.
Хей, Злати, благодаря за видеото 🙂 Ако намериш как да се сдобием с такъв гъши дроб – свиркай 🙂
Здравей 🙂 ами ще споделя непременно. По пронцип с приятеля ми скоро ще ходим в Испания, но проблема е, че дори там май трябва да се поръча (май не се намира по магазините). Ако измисля друг вариант ще пиша. 🙂