Предлагам ви една рецепта за гевреци със сусам, която е бърза и можете да я приготвите сутрин за закуска. Единствените продукти, които са ви необходими за гевреците със сусам са брашно, кисело мляко, бакпулвер, сол, белтък и семена за поръсване. Вместо сусам можете да поръсите гевреците с маково семе, ким, нигела, слънчоглвдови семки или друга поръска, каквато обичате. А защо не и някакви подправки. Допускам, че с кашкавал или пармезан също би станало добре, но не съм пробвала лично. От продуктите, описани по-долу излизат 6 геврека. Ако искате повече или по-малко намалете пропорционално съставките.
Необходими продукти
300 грама брашно (+ още малко за набрашняване на плота)
300 грама кисело мляко
1 пакетче бакпулвер – 15 гр.
1/2 ч.л. сол
1 белтък
сусам за поръсване
Начин на приготвяне на гевреците със сусам
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и към тях се добавя солта. Всички съставки се слагат в купа и в средата се прави кладенче, в което се изсипва киселото мляко. Разбърква се с шпатула или лъжица, след което тестото се изиспва на набрашнен плот и се меси кратко докато спре да лепне по ръцете. При необходимост се добавя още малко брашно. Тестото се разделя на 6 топки с еднаква големина, от които се правят фитили, а от тях – гевреци. Гевреците се слагат в тавичка, на дъното на която има хартия за печене. Намазват се с разбития белтък и се поръсват със сусам.
Аз лично пека тази доза на 2 пъти. Гевреците се пекат в предварително загряна фурна на 180 градуса с вентилатор около 20-25 минути. След като се извадят се оставят около 10 минути да си „починат“ и се поднасят.
Хубави са както топли, така и студени.
Ако нещо друго ви се хапва за закуска вижте как се правят бухти, рецептата за питки с нигела или пък варените гевречета със сусам!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!