Годжи бери, лиций, вълче грозде или мерджан е азиатско растение, чиито плодове наподобяват стафидите (по-червеникави са на цвят) и имат сладко-кисел вкус. Познат е от дълбока древност. Годжи бери е едно от най-ценните растения използвани от китайската медицина заради жизнено важните аминокиселини, микроелементи и витамини, които съдържа.

Годжи бери съдържа 500 пъти по-вече витамин С от портокалите, което го нарежда на първо място от всички плодове. Богат е на антиоксиданти спиращи нарастването на раковите клетки. Има подмладяващ ефект, затова го наричат „плод на младостта“ Годжи бери подсилва имунната система и подобрява работата на черния дроб. Много добре се повлиява безсъние, шум в ушите, замайване, диабет, възпалителни процеси, проблеми със зрението. Подпомага сърдечно-съдовата система, понижава холестерола. Годжи бери намалява кръвното налягане, повлиява алергиите и астмата.

Плодовете на годжи бери могат да се ядат сурови, на сок, чай или тинктура и са изключително хранителни. Те са много нежни и брането им става на ръка, за да се запази целостта им. Плодовете могат да се сушат, при което запазват своите качества. Дневната доза е 10 до 30 грама. Не са познати странични явления.

Аз лично използвам годжи бери за салати – когато приготвя зелена салата, добавям сирена, орехи, овкусявам я с балсамико, зехтин и добавям отгоре 1-2 с.л. годжи бери.

Според легендата един китаец живял 252 години, защото всеки ден си похапвал годжи бери. Може да не вярваме в митове, но ако опитаме, определено ще се чувстваме по добре.Pin It