Годжи бери, лиций, вълче грозде или мерджан е азиатско растение, чиито плодове наподобяват стафидите (по-червеникави са на цвят) и имат сладко-кисел вкус. Познат е от дълбока древност. Годжи бери е едно от най-ценните растения използвани от китайската медицина заради жизнено важните аминокиселини, микроелементи и витамини, които съдържа.

Годжи бери съдържа 500 пъти по-вече витамин С от портокалите, което го нарежда на първо място от всички плодове. Богат е на антиоксиданти спиращи нарастването на раковите клетки. Има подмладяващ ефект, затова го наричат „плод на младостта“ Годжи бери подсилва имунната система и подобрява работата на черния дроб. Много добре се повлиява безсъние, шум в ушите, замайване, диабет, възпалителни процеси, проблеми със зрението. Подпомага сърдечно-съдовата система, понижава холестерола. Годжи бери намалява кръвното налягане, повлиява алергиите и астмата.

Плодовете на годжи бери могат да се ядат сурови, на сок, чай или тинктура и са изключително хранителни. Те са много нежни и брането им става на ръка, за да се запази целостта им. Плодовете могат да се сушат, при което запазват своите качества. Дневната доза е 10 до 30 грама. Не са познати странични явления.

Аз лично използвам годжи бери за салати – когато приготвя зелена салата, добавям сирена, орехи, овкусявам я с балсамико, зехтин и добавям отгоре 1-2 с.л. годжи бери.

Според легендата един китаец живял 252 години, защото всеки ден си похапвал годжи бери. Може да не вярваме в митове, но ако опитаме, определено ще се чувстваме по добре.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на Click Here for More Info Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *