gotvene_s_vino

Идеята за тази публикация се породи след вчерашното ми „винено“ интервю с Ясен Захариев, с който си говорихме как да съхраняваме останалото вино, за или против прозрачните бутилки за вино и още винени теми. На въпроса ми какво вино трябва да използваме за готвене, той ми отговори кратко – „зависи“. Според него по-широко се използва бялото вино в кулинарията, но все пак зависи от целта и уменията на готвача.

Аз няма да успея да изчерпя темата с този пост, но ще се опитам да систематизирам основните елементи при готвенето с вино.

С какво вино да готвим?

Използвайте качествено вино за готвене. В повечето супермаркети се продава „вино за готвене“, в което има огромно количество сол и не става за пиене. Аз никога не бих използвала вино за готвене, което не бих пила. Най-добре е да използвате вино, което обичате да пиете и консумирате в семейството ви.

Не се подлъгвайте от ниската цена на „виното за готвене“, което се продава, по-добре да пропуснете виното в ястието, отколкото да ползвате подобен вид вино.

При готвене с вино, алкохолът от виното се изпарява и в ястието остава само ароматът и вкусът от виното. Качественото вино ще обогати вкусово и ще добави приятни аромати на ястието, което готвите, докато евтиното и некачествено вино – точно обратно – ще развали гозбата ви.

Това не означава, че трябва да използвате винената си колекция, за да готвите. Оставете най-скъпите вина за пиене!

Кое вино е подходящо за приготвяне на кое ястие 

Има няколко принципа, по които да изберете с кое вино какви ястия да сготвите.

1. Класиката – бели меса (пилешко, риба) с бели вина, тъмни меса (телешко, говеждо) с червени вина. Свинското месо може да се сготви и с бяло, и с червено вино, зависи какъв ефект искате да постигнете. Колкото по-тежко е месото, толкова по-силно трябва да е виното, за да може виното да се противопостави на силния вкус на месото. Не случайно, когато си похапваме сочна пражола осъзнато или не предпочитме богати на танини червени вина, които да „изчистят“ небцето ни от храните с високо съдържание на протеини, като месото (което е мазно).
Сигурно често сервирате риба с резен лимон. Аналогично бялото вино с високото си съдържание на киселини е изключително подходящо за приготвяне на риба, миди, морски дарове. Белите вина за готвене са подходящи за приготвяне на храни с по-неутрален вкус, освен риба, също за пилешко, пуешко, шунка.

2. Териториален признак – виното от една област се съчетават прекрасно с храни от същата област. Забелязали ли сте произвеждания в Италия сорт пино гриджо (който в никакъв случай не е най-уникалното вино) се съчетава прекрасно със свежите италиански сирена рикота, моцарела. Съчетавайте френски продукти, с френски вина; български продукти с български вина и т.н.

3. Синергия между чашата и чинията –  гответе с виното, с което ще поднесете ястието. Например можете да приготвите морска риба на пара и да я полеете със сос, в който има български совиньон блан или качествен новозеландски ризлинг. Аз бих добавила малко червено вино (мерло, малбек) към печеното в гювеч свинско месо.

4. Печене на хляб и тестени с вино. Хлябът и виното са два продукта широко застъпени в православието и се смятат за „Свети дарове“. От най-дълбока древност хлябът и виното са основна част от кухнята на редица народи – заедно и поотделно. Заедно, защото се е приготвяла на попара с вино. Друг вариант, ако не ви допада идеята за винена попара, можете да си приготвите хляб с вино. Използвайте ароматно, червено вино или пенливо вино.

Какво да приготвим с вино

Виното може да се използва за приготвяне на супи, сосове и маринати. Изключително подходящо е за агнешко, пилешко, свинско, телешко, риба. Както стана вече въпрос, можете и да изпечете хляб с вино.

Тази тема ще я продължа съвсем скоро, а до тогава изберете си една песен за вино, налейте си една чаша изстуден ризлинг и се доверете на сетивата си за избора на вино за готвене.

Снимка: www.telegraph.co.uk

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *