Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от най-емблематичните ястия на гърците – гръцка мусака. Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!

Да се захващаме на работа!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Vashata_mesarnica

Гръцка мусака

gratska-musaka

От sheytanova

Публикувано на : 09/23/2014

    Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Патладжаните се нарязват на шайби се оставят в подсолена вода за около 20 минути, за да не бъдат горчиви.
    2. След това се подсушават, нареждат се в тава върху хартия за печене и се намазват с четка със зехтин. Пекат се около 20 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.
    3. През това време лукът и чесъна се задушават в малко зехтин, добавя се каймата и се разбърква с домакинска тел докато стане на трохи, Добавя се сол, черен пипер, канела, бялото вино, доматите, магданоза. Сместа се оставя да къкри около 45 минути докато се редуцира.
    4. За бешамела маслото се смесва с 1 с.л. зехтин и се загрява. Добавя се брашното и се бърка интензивно с телена бъркалка докато се позапържи около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя млякото и се бърка интензивно докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
    5. В тавичка се нареждат един ред патладжани, след това един ред сос с кайма, и малко сирене. След това се слага следващия ред патладжани и останалата кайма, при мен останаха още малко патладжани и сложих и тях. Залива се със сос бешамел и отгоре се поръсва останалото сирене.
    6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
    7. Ако искате мусаката да се реже на правилни парчета, на калъп и да не се разтича трябва да я оставите за една нощ в хладилника. У нас гръцка мусака не остава никога за повече от час 🙂

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress